Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Stuiptrekkingen van een failliet systeem


16-05-2024

Er is na lang overleg een onderhandelingsakkoord voor de vorming van een kabinet met politiek leiders die leugens, smaad en laster niet schuwen. BIJ1 is deze regeringsperiode misschien geen onderdeel van de Tweede Kamer, maar we zouden we ons groeiende gevoel van machteloosheid en angst toch heel graag in de volksvertegenwoordiging terugzien. Dit (zoals wij dat ervaren) extreemrechtse kabinet, wil precies het omgekeerde bereiken van waar BIJ1 voor staat. De genoemde maatregelen ontzien vooral bedrijven en de landbouwsector in het bijzonder. Gewone mensen krijgen wat kruimels toegeworpen. Om de ‘kapitale orde’ door te drukken, komt er meer repressie van tegenstanders en ‘hen die er niet bij horen’ (vul zelf maar in). Dit alles opgeleukt met lege en nutteloze ideologische onzin zoals verhoging van de maximum snelheid, ‘politiek neutrale’ onderwijsmethodes en ‘weer trots zijn op Nederland’. Verwacht dus meer geweld naar en onderdrukking van onschuldige burgers en minderheden, om tegengeluiden de kop in te drukken en de aandacht af te leiden van de bende die er gemaakt blijft worden.

Zoals je misschien weet, vechten wij in de basis over gelijkwaardigheid van iedereen. Daar hebben we ook internationaal afspraken over als Nederland. De partijen die nu een regering vormen willen daar uitzonderingen voor uitwerken om economische problemen waar ze zelf schuld aan hebben weg te stoppen. Het uiteenvallen van het vorige kabinet is trouwens een helder voorbeeld van hoe die ‘zelfcreatie’ werkt. En eigenlijk komen alle grote politieke vraagstukken van dit moment daarop neer.
Zodra er twee partijen met tegengestelde belangen zijn, is het voor behoudende partijen makkelijk om tegenstanders uit elkaar te spelen, door te hameren op moeilijkheden die lastig te plaatsen en op te lossen zijn. Daar wordt eigenlijk nooit een andere oplossing tegenover gezet, anders dan het negeren, verstoppen en uiteindelijk verbieden van het probleem.

We krijgen een kabinet wat bij keuze tussen het welzijn van alle mensen of het welzijn van hen die het economisch systeem vertegenwoordigen, vooral de laatsten het voordeel gunnen. Helaas is het daarbij ook voordelig om gelijkwaardigheid geweld aan te doen, want ook zo speel je mensen uit elkaar. Mensen herkennen vaak niet de voordelen die zij zelf allemaal genieten, maar weten precies tegenover wie ze benadeeld worden. Probeer dan nog maar eens anderen te helpen met dat soort genegeerde en verstopte problemen.
Nog meer dan ooit moeten we knokken voor de rechten van minderheden. We moeten de schade die dit nieuwe beleid gaat aanrichten in Nederland proberen te ondervangen. Op het gebied van vluchtelingen, economie, klimaatverandering, wonen, zorg, etc. BIJ1 blijft altijd strijdbaar voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid… en ja, dat geldt dan voor iedereen.


Gerelateerde artikelen

3 Mei: Dag van de Empathie

Geschreven door twee leden van onze afdeling De ‘Ik-cultuur’ kent als nieuwe liberale cultuur geen empathie. De enige vorm van empathie die we hebben is richting winst ten koste van alles. Empathie richting macht, een hoge positie, geld, impact maken, succes. Ze verdelen mensen in twee categorieën: winnaars en verliezers. Het stijgende aantal zelfdodingen en […]

Lees meer

Broodnodig

‘De wereld verdient beter dan het links van Timmermans.’ BIJ1 is broodnodig! Bijvoorbeeld om de situatie van de Palestijnen in Gaza te noemen voor wat het is: neokolonialisme, onderdrukking en genocide. Frans Timmermans had de kans om solidariteit uit te spreken met de Palestijnen in Gaza. Maar dat deed hij niet. Niet de genocide in […]

Lees meer
Een hand die met een potlood op een schrijfblok schrijft. Er zijn ook wat schaafsels te zien en puntenslijpervulsel.

21 maart: Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie

Een lid van onze afdeling schreef vanwege 21 maart deze tekst Kunnen we ooit 21 maart als ‘de lente van mensheid’ vieren? Antiracisme in Arnhem en Nijmegen vieren? Zoals het affiche van stadsgesprekken ons belooft “Racisme VOOR bij”? De vraag is door wie? Communicatie is tweezijdig. Of het gaat van overheid naar de burgers gaat […]

Lees meer