Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

VEELGESTELDE VRAGEN

Ter info: We hebben geprobeerd deze tekst in eenvoudige taal te schrijven.

Wij krijgen geregeld vragen over landelijk BIJ1 en over onze eigen afdeling. Sommige vragen komen regelmatig terug. Omdat we willen helpen en zo duidelijk mogelijk willen zijn zetten wij hieronder enkele van die vragen op een rijtje met ons antwoord erop.

 • Betaal je bij jullie contributie?
  Nee. Als je lid bent van landelijk BIJ1 betaal je daar contributie. Wij kunnen als afdeling niet zelfstandig geld vragen van leden.

 • Waarom hebben jullie 1 afdeling voor beide steden? Waarom niet Arnhem en Nijmegen apart?
  Wij denken dat Arnhem en Nijmegen sterker zijn als ze samenwerken. Er heerst een bepaalde vorm van vijandigheid tussen beide steden. Dit begrijpen wij niet. Natuurlijk zijn er verschillen tussen beide steden, die erkennen wij ook. Maar samenwerken is in onze ogen beter dan ruzie maken. Daarom samen. Voor een betere toekomst voor beide steden.

 • Voor wie zijn wij er?
  Als afdeling komen wij bij in het bijzonder op voor de buitenbeentjes. Maar iedereen kan zich bij ons aansluiten. Sommige mensen zullen beweren dat wij een hekel hebben aan bepaalde groepen (bijvoorbeeld witte mensen). Wij vinden dit jammer. Door zulke onjuiste beweringen wordt discussie over écht belangrijke onderwerpen in de kiem gesmoord.

 • Waarom gaat alles bij jullie over racisme?
  Niet alles gaat bij ons over racisme. Maar racisme is wel een belangrijke oorzaak van veel onrechtvaardigheid en sociale misstanden. Denk hierbij aan een begrip als kruispuntdenken/intersectionaliteit. Daarom kom je dit vaak tegen als je je wilt inzetten om iets aan racisme te doen. Niet iedereen zal dit leuk vinden. Maar je moet problemen durven te bespreken.
 • Wat voor zaken willen jullie in Arnhem en Nijmegen graag zien veranderen?
  Wij willen de stemmen van minderheden versterken. In de leiding van de gemeente moeten meer mensen met verschillende achtergronden zitten. Het doel hiervan is een zinvolle samenwerking waarbij kleinere groepen niet over het hoofd worden gezien.

  Wij willen dat Arnhem en Nijmegen bij alle beslissingen mensen betrekken om wie die beslissingen gaan. Daarnaast willen wij Zwarte Piet weren uit de openbare ruimte. Ook willen wij dat Keti Koti en het Suikerfeest door beide gemeenten erkend worden als officiële feestdag. Dit zijn enkele ideeën die wij hebben voor de beiden gemeenten maar dit zijn ze natuurlijk niet allemaal.

 • Ik wil mij graag inzetten voor jullie afdeling. Hoe kan ik dat doen?
  Sowieso geweldig dat je actief wil worden. Wij kunnen altijd hulp gebruiken. Stuur eerst een mail naar arnhem-nijmegen@bij1.org. Dan zal iemand van ons kernteam/bestuur contact met je opnemen. Er zijn verschillende taken waar je eventueel bij kunt helpen. Dat hangt af van waar je goed in bent en wat je leuk zou vinden.

 • Waarom zijn jullie zo radicaal?
  Wij willen niet alleen maar pleisters plakken. Als je grote problemen wil aankaarten heb je soms nieuwe oplossingen nodig die heftig overkomen. Zo’n politiek geluid roept vaak weerstand. Dat is omdat het oplossingen opzoekt waar anderen misschien niet aan denken.