Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

F.A.Q.

(Frequently Asked Questions / Veelgestelde vragen)

Wij krijgen geregeld vragen over landelijk BIJ1 en over onze eigen afdeling. Sommige vragen komen regelmatig terug. Vanuit een stukje dienstbaarheid naar jullie toe zetten wij hieronder enkele van die vragen op en rijtje inclusief ons antwoord erop.

 • Betaal je bij jullie contributie?
  Nee. Het kan zijn dat onze afdeling in de toekomst zo wordt ingericht dat we contributie gaan heffen als bron van inkomsten, maar dat is nu niet het geval. Bovendien wordt zoiets eerst doorgesproken met de leden.

 • Waarom hebben jullie 1 afdeling voor beide steden? Waarom niet Arnhem en Nijmegen apart?
  Wij werken graag vanuit verbondenheid. Het gegeven dat er vijandigheid heerst tussen beide steden vinden wij onbegrijpelijk en zelfs kinderachtig. Natuurlijk zijn er verschillen tussen beide steden, die erkennen wij ook. Maar verbondenheid is in onze ogen beter dan verdeeldheid. Daarom samen. Voor een betere toekomst voor beide steden.

 • Voor wie zijn wij er?
  Als afdeling komen wij bij uitstek op voor de buitenbeentjes. Maar iedereen kan zich bij ons aansluiten. Sommige mensen zullen beweren dat wij een hekel hebben aan bepaalde groepen (bijvoorbeeld witte mensen). Wij vinden dit jammer. Door zulke kwalijke en onjuiste beweringen wordt discussie over waar het over zou moeten gaan in de kiem gesmoord.

 • Waarom gaat alles bij jullie over racisme?
  Niet alles gaat bij ons over racisme. Maar racisme is wel een belangrijke oorzaak van veel onrechtvaardigheid en maatschappelijke misstanden. Denk hierbij aan een begrip als kruispuntdenken/intersectionaliteit. Daarom kom je dit vaak tegen als je je wilt inzetten om hier iets aan te doen. Niet iedereen zal dit leuk vinden. Maar je moet problemen aan de kaak durven stellen.
 • Wat voor zaken willen jullie in Arnhem en Nijmegen graag zien veranderen?
  Wij gaan voor het versterken van de stemmen van minderheden. De ivoren toren van beide gemeenten moet diverser worden; dit mag geen symbolische integratie zijn, maar een zinvolle collectiviteit waarbij minderheidsgroepen niet over het hoofd worden gezien. Wij willen dat Arnhem en Nijmegen bij alle regelingen mensen uit de de doelgroepen betrekt als er regels en voorzieningen gemaakt worden voor betreffende doelgroepen. Door de ernst van de situatie is een voortdurende analyse en evaluatie met behulp van de doelgroepen nodig.
  Daarnaast willen wij Zwarte Piet weren uit de openbare ruimte en worden Keti Koti en het Suikerfeest door beide gemeenten erkend als officiële feestdag. Dit zijn enkele ideeën die wij hebben voor de beiden gemeenten maar dit zijn ze natuurlijk niet allemaal.

 • Ik wil mij graag inzetten voor jullie afdeling. Hoe kan ik dat doen?
  Sowieso geweldig dat je actief wil worden. Wij kunnen altijd hulp gebruiken. Stuur allereerst een mail naar arnhem-nijmegen@bij1.org. Dan zal iemand van ons kernteam/bestuur contact met je opnemen. Er zijn verschillende taken waar je eventueel bij kunt helpen afhankelijk van waar je goed in bent en wat je leuk zou vinden.

 • Waarom zijn jullie zo radicaal?
  Wij weigeren als partij om alleen oplossingen aan te dragen die eigenlijk niets meer zijn dan een noodverband of een pleister op een zwerende wond. Als je fundamentele, systematische problemen wilt aankaarten moet je ook komen met oplossingen die ingrijpend overkomen. Zo’n politiek geluid roept vaak weerstand op omdat het oplossingen opzoekt die buiten het kader van de ideeën liggen die andere partijen aandragen.