Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Broodnodig


20-04-2024

‘De wereld verdient beter dan het links van Timmermans.’

BIJ1 is broodnodig! Bijvoorbeeld om de situatie van de Palestijnen in Gaza te noemen voor wat het is: neokolonialisme, onderdrukking en genocide.

Frans Timmermans had de kans om solidariteit uit te spreken met de Palestijnen in Gaza. Maar dat deed hij niet. Niet de genocide in Gaza maar antisemitisme in Nederland is voor hem het echte probleem.

In dit snoeiharde commentaar van Sabine Scharwachter laat zij zien dat Timmermans’ opstelling past bij de traditie van gevestigd links om opportunisme boven idealen te stellen. Terwijl links de strijd voor onderdrukten overal ter wereld krachtig zou moeten steunen, bewijst hij met dit gezwabber een dienst aan conservatieve en extreemrechtse krachten.

Natuurlijk is antisemitisme verwerpelijk en moet het bestreden worden. Maar Timmermans rept met geen énkel woord over de wreedheden van Israël tegen de Gazanen, of over moslimhaat, vreemdelingenhaat en racisme in Nederland. Nee, critici van Israël worden als “radicaal-links” weggezet, en ‘antizionisme’ wordt gekoppeld aan antisemitisme.

Scharwachter veroordeelt dit opportunisme scherp: ‘Links laat zich te veel en te vaak leiden door wat de achterban of de kiezer wil horen, en niet door haar eigen idealen en moreel kompas. Dat links vaak verweten wordt ‘geen verhaal’ te hebben, is dan weinig verrassend.’

Als links zich niet stevig verzet tegen de conservatieve, neoliberale en (extreemrechtse) krachten die de samenleving slopen, wie dan wel? Een echt linkse partij zou de Nederlandse kiezer moeten aanspreken op gedeelde waarden als vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid. En blijft hier pal voor staan, ook wanneer ze onder druk komen.

Echt links maakt een gedegen politieke analyse, die uitgaat van macht en machtsongelijkheid. Wie is de onderdrukker? En wat is er nodig om de onderdrukten te steunen? En hoe kunnen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid worden bereikt?

Juist dit analyseren van machtssystemen ontbreekt bij Timmermans volledig. Racisme, vreemdelingenhaat en uitsluiting zijn voor hem een fenomeen tegen “wie op welke manier dan ook ‘anders’ is”, in plaats van historisch ontstane systemen van structurele onderdrukking.

Als je kijkt vanuit macht, wordt duidelijk dat de staat Israël de Palestijnen al 75 jaar onderdrukt en dat vrede in Palestina niet kan zonder een einde aan kolonialisme, zionisme en racisme.

‘Juist in een tijd van grote onrechtvaardigheid, ongelijkheid en onderdrukking, is een sterk links noodzakelijker dan ooit. Dat juist de grootste linkse partij van Nederland haar waarden overboord gooit en geen weerstand maar bijstand biedt aan de (extreem)rechtse krachten die de samenleving kapot maken, is niet alleen diep triest maar ook zeer kwalijk.’

👉🏼 BIJ1 blijft vasthouden aan haar principes. Maak ons sterker en word lid. Help ons om groter te worden en weer terug in de Kamer te komen. Waar anderen wegkijken en hun mond houden, laten wij een luid links en progressief geluid horen.

Want dat is nu broodnodig.


Gerelateerde artikelen

Stuiptrekkingen van een failliet systeem

Er is na lang overleg een onderhandelingsakkoord voor de vorming van een kabinet met politiek leiders die leugens, smaad en laster niet schuwen. BIJ1 is deze regeringsperiode misschien geen onderdeel van de Tweede Kamer, maar we zouden we ons groeiende gevoel van machteloosheid en angst toch heel graag in de volksvertegenwoordiging terugzien. Dit (zoals wij […]

Lees meer

3 Mei: Dag van de Empathie

Geschreven door twee leden van onze afdeling De ‘Ik-cultuur’ kent als nieuwe liberale cultuur geen empathie. De enige vorm van empathie die we hebben is richting winst ten koste van alles. Empathie richting macht, een hoge positie, geld, impact maken, succes. Ze verdelen mensen in twee categorieën: winnaars en verliezers. Het stijgende aantal zelfdodingen en […]

Lees meer
Een hand die met een potlood op een schrijfblok schrijft. Er zijn ook wat schaafsels te zien en puntenslijpervulsel.

21 maart: Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie

Een lid van onze afdeling schreef vanwege 21 maart deze tekst Kunnen we ooit 21 maart als ‘de lente van mensheid’ vieren? Antiracisme in Arnhem en Nijmegen vieren? Zoals het affiche van stadsgesprekken ons belooft “Racisme VOOR bij”? De vraag is door wie? Communicatie is tweezijdig. Of het gaat van overheid naar de burgers gaat […]

Lees meer