Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: Women’s Lives Matter


24-09-2022

Dit stuk is geschreven door een lid van onze afdeling, een politieke vluchteling uit Iran. Deze persoon nodigt iedereen uit om solidariteit te tonen met de protesten in Iran door bijvoorbeeld het gebruik van een hashtag bij berichten op social media.

Een 22-jarig meisje, Mahsa Amini, gaat met haar broer een dagje uit naar Teheran. Maar zij komt nooit meer terug van het politiebureau. De moraalpolitie controleert, berispt en arresteert meisjes en vrouwen die hun kleding en hoofddoek of hijab niet ‘correct’ dragen. Ze hebben een bus en jagen op vrouwen om omwille van de islamitische plichten “Nahi al Mankar”(نهی ال منکر) hen de les te lezen. (Artikel: De misdaad van het dragen van een hijab en de straf van het niet dragen van een hijab)

De islamitische regering van Iran oefent meer druk uit op vrouwen dan op mannen. Behalve seksediscriminatie denken ze ook door angstige sfeer mensen makkelijker onder controle kunnen houden. Jarenlang hebben zij schrijvers, journalisten, dichters, milieuactivisten, filmmakers, regisseurs, kunstenaars, studenten en humanistische activisten beschuldigd, gemarteld en vermoord. Ook pakken zij andersgelovigen of LHBTI’ers; die moeten ze ook bekeren om ze te laten inzien dat waar ze mee bezig zijn de verkeerde weg is. Bijvoorbeeld door op TV een verklaring af te leggen dat ze zelf een fout hebben begaan. Omdat ze anders denken of anders zijn, beide worden niet getolereerd.

In Iran worden keer op keer meisjes van straat geplukt, gemarteld enz. De families worden gechanteerd om het niet door te vertellen, te rouwen en het niet in de media te laten komen. ‘Anders pakken we jullie andere kinderen’.

In het geval van Amini vertelde de Iraanse overheid dat ze “ziek was”, een hartaanval kreeg en na een coma overleed. Maar de familie klaagt de overheid aan en vraagt een verklaring. Ze was niet ziek. Wie heeft onze dochter vermoord? Onze Mahsa ging een dagje uit naar Teheran. Op straat werd ze opgepakt en zij gooiden haar in een bus. Drie dagen later was ze dood! Artsen beweren dat als ze haar meteen naar het ziekenhuis gebracht was, zij nog iets hadden kunnen doen. Ze was al koud.

Mahsa ging dood door de inspirerende “her-educatie” van de moraalpolitie. Omdat haar pony buiten haar hoofddoek zichtbaar was. Is dit vrijheid, in het kader van welke democratie dan ook?

Veertig jaar geleden waarschuwden wij Iraanse activistenvrouwen met een grote demonstratie wat ons te wachten stond. Maar veel mensen en vooral mannen dachten van niet. Maar nu doet iedereen mee, schouder aan schouder, voor hun vrijheid. Ik ben zelf dankzij moslims uit Iran gevlucht. Er is een duidelijk verschil tussen moslims die met socialisten tegen de regering zijn en politieke moslims die de burgers als eigen bezit zien en met gebruik van dubbel leger (leger + religieuze leger Pasdar & Basig) doen waar ze zin in hebben, van slaan tot handen hakken, van valse executie tot verkrachten en ophangen in het plein of het doden van iemand en dan iets in scene zetten, van miljarden dollar fraude en witwassen en het vermoorden van iemand omdat een schuldige nou eenmaal aangewezen moet worden (de sporter Navid Afkari). Zelfs homoseksuelen moeten met subsidie van de overheid verplicht geopereerd worden. Want je bent een vrouw of man, een andere keuze bestaat niet.

Daarom is het eigenlijk ook een strijd voor moslim en niet-moslims. Nu zegt een Iraanse moslima “dit is niet mijn Islam.” Moslims zeggen door hun internationale actie en reactie “dit is niet onze Islam.” Wij gaan met de tijd mee in tegenstelling tot de Iraanse regering, de Taliban, Al Qaida, ISIS enzovoort die door financiële- en wapenondersteuning en dictatoriale regimes onze landen willen bezetten. Wie nu met gevaar voor eigen leven op straat staat, bewijst dat hun hart klopt voor de vrijheid van iedereen.

In het Midden-Oosten zijn islamitische regimes aan de macht die vaak banden hebben met het Westen. Dit is niet hetzelfde als Palestina en haar geschiedenis. Nu gaan China en Rusland ook mee profiteren van dit nieuwe kolonialisme dat mensen door islamitische regeringen naar de klote helpt.  Wij willen totale vrijheid. Geen islamitische democratie, een zoethoudertje door een religieuze regering, vaak met inmenging vanuit het Westen. Dat was niet het doel van 1979 en is het ook niet anno 2022. (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/28/als-de-executie-van-een-sporter-geen-reden-is-een-land-te-straffen-wat-dan-wel-a4013847)

Het is nu al een week dat haar familie in rouw is en in Iran woedt een strijd van vrouwen tegen de dictatoriale regering. ‘Mahsa’ is nu een geheime code geworden voor Iraniërs, democraten, feministen en de Me Too-beweging. Dit was de druppel die niet moest vallen.

Iran is woedend op wat van alle Mahsa’s tot nu toe afgepakt is: het recht op vrouw zijn, het recht op jezelf kunnen verdedigen, het recht om je eigen leven te leiden, het recht op je eigen lichaam, het recht op je eigen kleding, het recht op gelijke kansen, het recht op een eigen levensbeschouwing en het recht op leven. Wie heeft haar op haar laatste dag beschermd? De politie die keihard op haar hoofd slaat en haar lichaam bloedvlekken bezorgt? En haar van het leven beroofd?

Er zijn veel acties op gang gekomen naar aanleiding van deze tragische gebeurtenis, van het eigen haar knippen om te protesteren tegen dat het je leven kan kosten alleen om een paar haren? Of meisjes die massaal hun hoofddoek hebben verbrand, dat is niet de essentie van een vrouw. Een vrouw is meer dan dat. Zij baart de toekomst en een nieuwe cultuur waar discriminatie en onderdrukking geen plek meer zullen hebben. Waar iedereen vrij en gelijkwaardig gewaardeerd moet worden en iedereen met respect wordt behandeld. Waar de ander zo nodig met liefde wordt beschermd. Dit zijn de lessen die het regime moet leren.

Er zijn miljoenen berichten en interacties over Mahsa Amini op sociale media (zowel in het Engels als in het Farsi) zoals TikTok, Twitter en Instagram. Wij kunnen meehelpen door deze berichten door te sturen en erop te reageren.


Er is vandaag, 24 september, een solidariteitsbijeenkomst van 14:00 tot 16:00 uur op de Dam in Amsterdam.

#mahsa_amini 101,4 miljoen keer bekeken

#مهسا_امینی m121,9 miljoen keer bekeken

#mahsaamin 284,1 miljoen keer bekeken

#MahsaAmini 2.219.394 Tweets

#OpIran 2.092.217 Tweets

#mahsaamini 152,919 Instagram-berichten

———————-


Gerelateerde artikelen

BLOG: Internationale Vrouwendag

Een overdenking van een van onze leden over wat we nu moeten vieren op Internationale Vrouwendag. Zij is een politiek vluchtelinge uit Iran. Wil je weten waar discriminatie, onderdrukking, geweld begint? Moet je zien hoe huisartsen dagelijks te maken krijgen met vrouwen die toevallig van trap gevallen zijn. Of vrouwen die hun gezicht hebben “gestoten” […]

Lees meer

Door BIJ1 hertaald: de VVD Nijmegen over kraken

De VVD Nijmegen schrijft het volgende over kraken en de recente kraakacties in de stad:https://vvd-nijmegen.nl/nieuws/kraken-is-geen-recht-het-is-misdrijf-vvd-nijmegen Wij hertalen dit om duidelijk te maken waar onze opvattingen verschillen van die van de VVD Nijmegen. VVD-pamflet: Kraken is geen recht, het is een misdrijf! BIJ1 hertaalt: Kraken is in actie komen, er is een recht om te wonen! […]

Lees meer
Een hand houdt tijdens een demonstratie een kartonnen bordje omhoog met de tekst "KIJK NIET WEG."

BLOG: Een anonieme vluchteling spreekt…

In 2022 op een demonstratie in Nijmegen voor gelijke behandeling van alle vluchtelingen hield een ongedocumenteerde persoon een toespraak. Hij was niet zelf anwezig, want dan zou hij kunnen worden gearresteerd. Zijn toespraak was opgenomen en werd tijdens de demonstratie via een luidspreker afgespeeld. Dit is een vertaling van die toespraak. Auteur: anonieme ongedocumenteerde vluchteling […]

Lees meer