Een van onze leden is betrokken bij de kunstwerkgroep van Comité 30 juni-1 juni Arnhem en vertelt hieronder er kort over.
Vanaf eind november 2022 ben ik vanuit BIJ1 en uit eigen interesse betrokken bij de Kunstwerkgroep van ‘Comité 30 juni-1 juni Arnhem’.
De missie van ‘Stichting Comité 30 juni – 1 juli Arnhem’ is om een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis en bewustwording van het Nederlandse trans-Atlantische slavernijverleden. Daarin staan verbinding, vrijheid, gelijkwaardigheid, gelijkheid en kennisverrijking centraal. Bij de herdenking en viering van Keti Koti, is het de bedoeling om educatie, kunst, cultuur en het dialoog als middelen in te zetten.
De kunstwerkgroep houdt zich, in samenwerking met de gemeente Arnhem en provincie Gelderland, bezig met het tot stand brengen van een monument in Gelderland voor het slavernijverleden.
De groep bestaat uit negen mensen en is divers van samenstelling, zowel in leeftijd als in sociale en culturele achtergrond. Ook de gemeente Arnhem is met twee personen vertegenwoordigd bij de maandelijkse vergaderingen.
We zijn nu twee keer bij elkaar gekomen en hebben gesproken over:
- Waar moet het monument voor staan? Aan welke (andere dan praktische) voorwaarden moet het voldoen?
- Wat is een geschikte locatie voor het monument? En aan welke voorwaarden moet die locatie voldoen?
- Wat is de planning van het project? (Het idee is nu om voor Keti Koti 2023 de locatie bekend te maken en de onthulling van het monument zelf tijdens Keti Koti 2024)
- Hoe komt de keuze voor een kunstenaar tot stand?
- Hoe brengen we, naast de bijdrage van gemeente Arnhem en provincie Gelderland de benodigde financiële middelen bij elkaar?
- Hoe creëren we een zo groot mogelijk draagvlak onder de inwoners van Gelderland voor het monument?
De verschillende taken zijn onder de groepsleden verdeeld. Op 12 januari zijn we weer bij elkaar gekomen om het te hebben over onder meer hoe de longlist van kunstenaars tot stand gaat komen. Het idee daarbij is dat er drie kunstenaars uit de longlist worden gekozen die de opdracht krijgen om een schetsontwerp te maken voor het monument.
Naast dat ik het heel belangrijk vind dat er een monument komt in Arnhem of Gelderland en dat de bewustwording rondom het slavernijverleden groter moet worden, merk ik dat er bij mezelf ook een proces van bewustwording gaande is. Hoe meer ik er mee bezig ben, hoe groter mijn eigen bewustwording. Door de gesprekken die we met elkaar voeren en de verhalen die ik hoor, is mijn interesse gewekt en verdiep ik me meer en meer in het slavernijverleden door podcasts te luisteren en er veel over te lezen. Ik vind het heel mooi dat ik dit, namens Arnhem-Nijmegen BIJ1, kan doen.
Gerelateerde artikelen

Arnhem-Nijmegen BIJ1 kiest nieuwe bestuursleden
PERSBERICHT Gisteren, 26 augustus 2023, heeft Arnhem-Nijmegen BIJ1, een lokale afdeling van de landelijke partij BIJ1, nieuwe aanvullende bestuursleden gekozen. Op een hybride Algemene Ledenvergadering (zowel fysiek als digitaal bij te wonen) in Arnhem werden Cynthia van Verseveld, Angie Leysner en Bas Holtzer gekozen als nieuwe bestuursleden. Zij zullen samen met de al eerder gekozen […]
Lees meer
BLOG: Arnhem slaat een flater
In de Arnhemse gemeenteraad werd gisteravond (5 juli 2023) gesproken over een voorstel om de kosten te vergoeden die mensen moeten maken wanneer zij wegens zwaarwegende redenen hun geslacht en/of naam aanpassen. Met name is dit bedoeld voor trans mensen die hun genderregistratie (en eventueel naam) willen aanpassen, en voor nabestaanden van tot slaaf gemaakten […]
Lees meer
BLOG: De LVV is een gifbokaal
Vanavond (woensdag 5 juli 2023) sprak de Nijmeegse gemeenteraad over de LVV, de Landelijke Vreemdelingenvoorziening. Dit is een landelijke regeling die de gemeentelijke bed-bad-brood-voorzieningen moet gaan vervangen. Maar wat is het nou echt? Wanneer vluchtelingen aankomen in Nederland en asiel aanvragen, krijgen zij een verblijfplek geregeld door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), in een Asielzoekerscentrum […]
Lees meer