Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: De LVV is een gifbokaal


05-07-2023

Vanavond (woensdag 5 juli 2023) sprak de Nijmeegse gemeenteraad over de LVV, de Landelijke Vreemdelingenvoorziening. Dit is een landelijke regeling die de gemeentelijke bed-bad-brood-voorzieningen moet gaan vervangen. Maar wat is het nou echt?

Wanneer vluchtelingen aankomen in Nederland en asiel aanvragen, krijgen zij een verblijfplek geregeld door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), in een Asielzoekerscentrum (AZC) – waar veel te weinig plekken zijn waardoor veel mensen buiten moeten slapen. Wanneer hun procedure positief is doorlopen, krijgen ze recht op uitkeringen, toeslagen en daarmee een sociale huurwoning – maar er is een tekort aan sociale huurwoningen waardoor veel statushouders (vluchtelingen van wie het asiel is goedgekeurd) toch nog lang in AZC’s blijven wonen. Wanneer asiel is afgewezen, houdt de opvang van het COA op en staan mensen dus simpelweg op straat. Omdat een dak boven je hoofd een mensenrecht is, is er de bed-bad-brood-voorziening, geregeld door gemeentes. Het geeft geïllegaliseerde mensen een slaapplek, een mogelijkheid om te douchen, en een diner en ontbijt, maar meer ook niet. Elke morgen moet je vertrekken en de dag buiten doorbrengen zonder geld om lunch te kopen of wat dan ook te doen.

De LVV is, in tegenstelling tot BBB, een volledige dagopvang voor geïllegaliseerde mensen. Dat lijkt dus beter…maar het is een gifbokaal. Toegang tot de LVV krijg je namelijk alleen als je toezegt mee te zullen werken aan je eigen uitzetting. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) hebben een dikke vinger in de pap bij de LVV. In Amsterdam, waar de LVV als pilot is uitgevoerd, zijn bijvoorbeeld mensen vanuit de LVV opgepakt en in vreemdelingendetentie geplaatst. Daarnaast was die LVV pilot in Amsterdam ook geen toeval; de LVV is in het leven geroepen met als expliciet doel om de actiegroep Wij Zijn Hier uit elkaar te drijven, en is daarin ook geslaagd. (Bron: Podcastserie “De Verbranders”)

Vanavond dus werd er in de Nijmeegse raad gesproken over de mogelijkheid om ook in Nijmegen een LVV in te richten. De VVD is natuurlijk voor, want de LVV wordt vanuit landelijke fondsen betaald, terwijl de BBB die het vervangt door de gemeente wordt betaald – ondanks dat het ervoor zorgt dat mensen dakloos worden, vanwege die verplichting om mee te werken aan je eigen uitzetting; de VVD zag zich vierkant gesteund door de ODV en een onbarmhartige CDA. GroenLinks, Stadspartij Nijmegen, SP, PvdA en D66 daarentegen toonden zich menslievender. Zij uitten zorgen over mensen die buiten de boot zouden vallen omdat ze niet de LVV in mogen of kunnen, pleitten voor behoud van de BBB naast de LVV om voor die mensen ook opvang te bieden, en drongen aan om bij de LVV geen focus te leggen op (gedwongen) terugkeer.


Gerelateerde artikelen

Geert Wilders (dressed in a suit) and Mark Rutte (dressed in a suit) are both standing on opposite sides of a weighing scale. Behind them there are flames visible.

2023: van neoliberalisme naar extreem rechts

door Jila & Bas Een politicus werd beloond met de prestigieuze Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid. Hij werd geroemd om zijn “retorisch vernuft en verbale wendbaarheid”. Met andere woorden: ‘taalmanagement’. Hij kreeg de prijs omdat hij uren spreekt zonder inhoud. Omdat hij wel begrijpt wat de maatschappij nodig heeft. Correctie: omdat hij de indruk wekt dat […]

Lees meer

VERKIEZINGEN – NAWERKING

Het is een gure dag in het land waarin we vandaag wakker worden. De verkiezingsuitslag is een bittere pil voor BIJ1. Wij van Arnhem-Nijmegen BIJ1 zijn in rouw over het verlies van de zetel maar ook over de gehele uitslag. Dat de PVV verreweg de grootste zou worden is voor ons een gruwelijke bevestiging van […]

Lees meer

Arnhem-Nijmegen BIJ1 kiest nieuwe bestuursleden

PERSBERICHT Gisteren, 26 augustus 2023, heeft Arnhem-Nijmegen BIJ1, een lokale afdeling van de landelijke partij BIJ1, nieuwe aanvullende bestuursleden gekozen. Op een hybride Algemene Ledenvergadering (zowel fysiek als digitaal bij te wonen) in Arnhem werden Cynthia van Verseveld, Angie Leysner en Bas Holtzer gekozen als nieuwe bestuursleden. Zij zullen samen met de al eerder gekozen […]

Lees meer