Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: De emancipatie van de man is aan de beurt


09-04-2022

De emancipatie van de man is aan de beurt: voelt het niet goed? Spreek je uit!

Het is tijd voor de moderne man om bespreekbaar maken wat hij vindt van seksueel grensoverschrijdend gedrag van zichzelf en andere mannen. Er is een eenzijdig beeld dat alle mannen anno 2022 hetzelfde zijn. Zoals in het Stenen Tijdperk 6000 jaar geleden. Mannen waren jagers en zagen vrouwen als prooi. Dus niet nadenken maar pakken wat je kan.

Er komt teveel seksueel grensoverschrijdend gedrag voor door mannen. Dit probleem komt overal en in elke cultuur voor. In hoeverre blijven mannen elkaar hier in steunen?

Het maakt FC Antwerp-eigenaar Paul Gheysens niet uit wat aan Overmars kleeft: ‘Geen moreel kompas’ (NOS). Het wordt tijd dat er meer sociaal bewustzijn komt in plaats van sociale luiheid.

Net ontslagen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag, nog geen uitspraak door de rechtbank, maar Marc Overmars had al een andere baan (https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/08/hoe-kreeg-marc-overmars-zijn-tweede-kans-in-belgie-a4110078). Het lijkt wel alsof er in het Belgische bedrijf geen vrouwen werken die veiligheid geboden moet worden. Hun morele kompas lijkt meer te wijzen naar geld dan naar sociale verhoudingen.

Hier kun je goed zien hoe we nog steeds dezelfde beeldvorming hebben over mannen vergeleken met 6000 jaar geleden.Wanneer mannen elkaar niet corrigeren en aanspreken, of nog erger, het prijzen of deelnemen aan seksueel overschrijdend gedrag, zal er geen betere toekomst ontstaan voor de volgende generatie.

Iedereen verdient een tweede kans. Maar hoe kunnen de slachtoffers een nieuw hoofdstuk beginnen als daders naar een nieuwe plek kunnen vluchten waar ook niemand hen aanspreekt? Met dit soort ondersteuning van de omgeving zal er geen sociaal besef komen.

Het is nu aan de moderne man. Voelt het niet goed? Spreek je uit! Loop niet mee, ondersteun de mannen in je omgeving niet in dit gedrag. Durf het beestje bij de naam te noemen.


Gerelateerde artikelen

BLOG: Internationale Vrouwendag

Een overdenking van een van onze leden over wat we nu moeten vieren op Internationale Vrouwendag. Zij is een politiek vluchtelinge uit Iran. Wil je weten waar discriminatie, onderdrukking, geweld begint? Moet je zien hoe huisartsen dagelijks te maken krijgen met vrouwen die toevallig van trap gevallen zijn. Of vrouwen die hun gezicht hebben “gestoten” […]

Lees meer

Door BIJ1 hertaald: de VVD Nijmegen over kraken

De VVD Nijmegen schrijft het volgende over kraken en de recente kraakacties in de stad:https://vvd-nijmegen.nl/nieuws/kraken-is-geen-recht-het-is-misdrijf-vvd-nijmegen Wij hertalen dit om duidelijk te maken waar onze opvattingen verschillen van die van de VVD Nijmegen. VVD-pamflet: Kraken is geen recht, het is een misdrijf! BIJ1 hertaalt: Kraken is in actie komen, er is een recht om te wonen! […]

Lees meer
Een hand houdt tijdens een demonstratie een kartonnen bordje omhoog met de tekst "KIJK NIET WEG."

BLOG: Een anonieme vluchteling spreekt…

In 2022 op een demonstratie in Nijmegen voor gelijke behandeling van alle vluchtelingen hield een ongedocumenteerde persoon een toespraak. Hij was niet zelf anwezig, want dan zou hij kunnen worden gearresteerd. Zijn toespraak was opgenomen en werd tijdens de demonstratie via een luidspreker afgespeeld. Dit is een vertaling van die toespraak. Auteur: anonieme ongedocumenteerde vluchteling […]

Lees meer