Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: De emancipatie van de man is aan de beurt


09-04-2022

De emancipatie van de man is aan de beurt: voelt het niet goed? Spreek je uit!

Het is tijd voor de moderne man om bespreekbaar maken wat hij vindt van seksueel grensoverschrijdend gedrag van zichzelf en andere mannen. Er is een eenzijdig beeld dat alle mannen anno 2022 hetzelfde zijn. Zoals in het Stenen Tijdperk 6000 jaar geleden. Mannen waren jagers en zagen vrouwen als prooi. Dus niet nadenken maar pakken wat je kan.

Er komt teveel seksueel grensoverschrijdend gedrag voor door mannen. Dit probleem komt overal en in elke cultuur voor. In hoeverre blijven mannen elkaar hier in steunen?

Het maakt FC Antwerp-eigenaar Paul Gheysens niet uit wat aan Overmars kleeft: ‘Geen moreel kompas’ (NOS). Het wordt tijd dat er meer sociaal bewustzijn komt in plaats van sociale luiheid.

Net ontslagen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag, nog geen uitspraak door de rechtbank, maar Marc Overmars had al een andere baan (https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/08/hoe-kreeg-marc-overmars-zijn-tweede-kans-in-belgie-a4110078). Het lijkt wel alsof er in het Belgische bedrijf geen vrouwen werken die veiligheid geboden moet worden. Hun morele kompas lijkt meer te wijzen naar geld dan naar sociale verhoudingen.

Hier kun je goed zien hoe we nog steeds dezelfde beeldvorming hebben over mannen vergeleken met 6000 jaar geleden.Wanneer mannen elkaar niet corrigeren en aanspreken, of nog erger, het prijzen of deelnemen aan seksueel overschrijdend gedrag, zal er geen betere toekomst ontstaan voor de volgende generatie.

Iedereen verdient een tweede kans. Maar hoe kunnen de slachtoffers een nieuw hoofdstuk beginnen als daders naar een nieuwe plek kunnen vluchten waar ook niemand hen aanspreekt? Met dit soort ondersteuning van de omgeving zal er geen sociaal besef komen.

Het is nu aan de moderne man. Voelt het niet goed? Spreek je uit! Loop niet mee, ondersteun de mannen in je omgeving niet in dit gedrag. Durf het beestje bij de naam te noemen.


Gerelateerde artikelen

Staphorst KOZP-demonstratie 19-11-2022

Verslag van de KOZP-demonstratie in Staphorst, 19-11-2022geschreven door een van de leden van onze afdeling We verzamelden op een veilige plek in Zwolle, om daar een colonne voertuigen samen te stellen die onder politiebegeleiding naar Staphorst zou gaan. De samengestelde colonne bestond uiteindelijk uit een touringcar, een stuk of vier negenpersoons busjes en een stuk […]

Lees meer

BLOG: BLOED OP HET GRAS

’Niet met het leven van anderen spelen en genieten’ Het is een moeilijke keuze als je weet wat voor verschrikkelijke omstandigheden de arbeiders van de voetbalstadions in Qatar moeten ondergaan. Of hoe de Qatarese autoriteiten willekeurig LGBTQIA+-personen oppakken, zelfs als ze andere nationaliteiten hebben. Dit staat haaks op de belofte van de overheid dat LGBTQIA+-personen […]

Lees meer

BLOG: de WMO (longread)

Een lid van onze afdeling en ervaringsdeskundige schreef vanuit diens ervaring met de WMO in de gemeente Nijmegen. WMO De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO, regelt hoe de overheid hulp biedt aan mensen die in het dagelijks leven ondersteuning nodig hebben, denk bijvoorbeeld aan hulp in de huishouding (zoals schoonmaakhulp, boodschappenhulp, maaltijdservice), hulp bij administratie (leren […]

Lees meer