Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: De emancipatie van de man is aan de beurt


09-04-2022

De emancipatie van de man is aan de beurt: voelt het niet goed? Spreek je uit!

Het is tijd voor de moderne man om bespreekbaar maken wat hij vindt van seksueel grensoverschrijdend gedrag van zichzelf en andere mannen. Er is een eenzijdig beeld dat alle mannen anno 2022 hetzelfde zijn. Zoals in het Stenen Tijdperk 6000 jaar geleden. Mannen waren jagers en zagen vrouwen als prooi. Dus niet nadenken maar pakken wat je kan.

Er komt teveel seksueel grensoverschrijdend gedrag voor door mannen. Dit probleem komt overal en in elke cultuur voor. In hoeverre blijven mannen elkaar hier in steunen?

Het maakt FC Antwerp-eigenaar Paul Gheysens niet uit wat aan Overmars kleeft: ‘Geen moreel kompas’ (NOS). Het wordt tijd dat er meer sociaal bewustzijn komt in plaats van sociale luiheid.

Net ontslagen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag, nog geen uitspraak door de rechtbank, maar Marc Overmars had al een andere baan (https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/08/hoe-kreeg-marc-overmars-zijn-tweede-kans-in-belgie-a4110078). Het lijkt wel alsof er in het Belgische bedrijf geen vrouwen werken die veiligheid geboden moet worden. Hun morele kompas lijkt meer te wijzen naar geld dan naar sociale verhoudingen.

Hier kun je goed zien hoe we nog steeds dezelfde beeldvorming hebben over mannen vergeleken met 6000 jaar geleden.Wanneer mannen elkaar niet corrigeren en aanspreken, of nog erger, het prijzen of deelnemen aan seksueel overschrijdend gedrag, zal er geen betere toekomst ontstaan voor de volgende generatie.

Iedereen verdient een tweede kans. Maar hoe kunnen de slachtoffers een nieuw hoofdstuk beginnen als daders naar een nieuwe plek kunnen vluchten waar ook niemand hen aanspreekt? Met dit soort ondersteuning van de omgeving zal er geen sociaal besef komen.

Het is nu aan de moderne man. Voelt het niet goed? Spreek je uit! Loop niet mee, ondersteun de mannen in je omgeving niet in dit gedrag. Durf het beestje bij de naam te noemen.


Gerelateerde artikelen

BLOG: Tijd voor nieuwe standaard op Wereldvluchtelingendag!

In 2020 kreeg het woord ‘Vluchteling’ weer eenzelfde betekenis voor mij, u, hij/zij/hen/hun. Het leek alsof we na de opkomst van de BLM-beweging op de goede weg waren. We konden in de ogen van vluchtelingen kijken en hun pijn en verwachtingen delen. Misschien heeft corona ook een handje geholpen. Dat de tijd stil stond, iedereen […]

Lees meer

VACATURE: SELECTIECOMMISSIE

BIJ1 Arnhem-Nijmegen is op zoek naar leden voor de SELECTIECOMMISSIE! Als selectiecommissie beoordeel je binnengekomen sollicitaties voor nieuwe bestuursleden, voer je sollicitatiegesprekken en stel je kandidaten voor aan de ledenvergadering. > Wat we van je verwachten als selectiecommissie lid: Je wilt bijdragen aan het samenstellen van het afdelingsbestuur A-N. Je hebt mensenkennis en sterke sociale […]

Lees meer

VACATURE: BESTUURSLID

BIJ1 Arnhem-Nijmegen is op zoek naar BESTUURSLEDEN! Een afdelingsbestuur is het bestuur van een lokale afdeling van BIJ1. Het afdelingsbestuur is een uitvoerend bestuur. Dit betekent dat er nauwelijks afstand zit tussen het afdelingsbestuur en de leden in het betreffende afdelingsgebied. De communicatie is dan ookheel direct. Het afdelingsbestuur heeft als taak om de zichtbaarheid […]

Lees meer