Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

21 maart: Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie


21-03-2024

Een lid van onze afdeling schreef vanwege 21 maart deze tekst

Kunnen we ooit 21 maart als ‘de lente van mensheid’ vieren? Antiracisme in Arnhem en Nijmegen vieren? Zoals het affiche van stadsgesprekken ons belooft “Racisme VOOR bij”? De vraag is door wie? Communicatie is tweezijdig. Of het gaat van overheid naar de burgers gaat of tussen burgers onderling. Verplichting is eenzijdig. Burgers snakken naar heling. 

Maar discriminatie of het nu via regelgeving of tussen de regels door zit als cultuur erachter; het komt niet lucht vallen. Dus groepsbelediging of groepsuitsluiting hadden al een lange geschiedenis voordat ze ooit zo genoemd werden. Meningsuiting was toch ooit bedoeld puur om meningen uit te wisselen en niet om te polariseren of de vrijheid van ander ontnemen of superioriteit van de ene boven de ander te garanderen?

Kan de wereld ooit zo mooi worden dat een politieke leider durft de zakelijke belangen die vaak bloed en tranen kosten van andermens’ arbeid te blokkeren omdat het niet fatsoenlijk is? Of geen fascistische regeringen ondersteunen die eigen mensen onderdrukken zodat ze vluchten over de grenzen met alle risico van dien; het risico vermist te raken en anoniem in de oceaan te verdwijnen. Dat we geen geld willen verdienen ten koste van onderdrukking of het leven van anderen?

Dat wij überhaupt onze beschaving zo laag laten vallen dat mensen in ter Apel buiten moeten slapen of dat ze zelfs genoodzaakt zijn om naar ons te vluchten. Dit is een discriminatie en een beleidsprobleem. Door fout beleid kunnen we lekker weer vluchtelingen gaan aanpakken. ‘Alle problemen komen door hen’. Welk onderzoek liet zien dat vluchtelingen zo sterk zijn dat ze, zodra ze hier aankomen, alles wat wij ooit hebben opgebouwd naar de klote helpen? Van woningnood, onderwijs, zorg, landbouw tot armoede; ze zijn zo sterk en effectief dat ze dat kunnen doen. Ze hebben zelfs de val van een kabinet veroorzaakt! Waar waren onze 7 vinkjes om de boel te redden? We hebben nu bijna een extreemrechts kabinet dankzij het haat zaaien als verdienmodel. 

21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika. Op deze datum in 1960 opende de politie het vuur op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid.”

Kunnen we nog mooie wetten koesteren, als we deze in dagelijkse besluitvorming niet gebruiken? Kunnen we nog meer scholen bouwen in plaats bombarderen? Nog meer ziekenhuizen bouwen in plaats van begraafplaatsen? Kunnen we mensen meer geluk in hun land gunnen in plaats van elke dag nieuwe wapens te sturen voor nog meer bloedbaden of genocides? Kunnen we de inclusieve samenleving waarderen en niet net, zoals toen, Joodse Europeanen het land van anderen aan hun beloven omdat we (net zoals Duisland) hun niet meer hier wilden hebben?

Omdat wij Artikel 1: Gelijke behandeling en discriminatieverbod waarderen van onze grondwet, maar dan alleen voor ons en niet voor andere landen. Omdat we geloven in Artikel 137: Misdrijven tegen de openbare orde, voor onszelf en niet voor anderen.

Hoe geloofwaardig zijn wij als wij nog steeds achter dictatoren staan en zo indirect hun oorlogen ondersteunen dag in dag uit. Hoe geloofwaardig is het geloof als gelovige leiders niet op tijd tegen massamoorden opstaan?  Vaticaan verwerpt nu officieel middeleeuwse doctrine die kolonialisme en racistische misdaden aanwakkerde

Vrijheid is altijd de vrijheid van degenen die anders denken” – de revolutionaire Rosa Luxemburg.

Dan vraag je zichzelf Was oorlogspaus Pius XII een held of een vazal van Hitler? Door het naar buiten komen van veel documenten en feiten hebben we genoeg genocide gezien.

Hebben we geleerd niet meer te discrimineren en niet meer onszelf boven de ander te prijzen? NEE, anders zouden we als Europeanen niet onze joodse mensen importeren naar Palestina, dan vochten we met een ruggengraat tegen de nazi’s en de onrechtmatige behandeling van de slachtoffers van het naziregime; wisten we zeker dat de geschiedenisboeken anders zouden worden geschreven en hadden we nu geen genocide in Gaza. Daar leefden alle gelovige en niet-gelovigen met elkaar. Er was geen bezetting van kolonisten of 75 jaar apartheidsregering van Israël en geen jarenlang groepsbelediging en discriminatie en geen 7 oktober en geen 30000 Palestijnse doden.

Als zelf institutioneel racisme discriminatie niet organiseren door onze beleid en zelf niet andere land willen kolonialiseren gaan we niet op 21 maart nieuws lezen:  Tientallen oud-functionarissen VS willen strengere aanpak Biden tegen Israël en als we in ons eigen land geen discriminatie en polarisatie willen, gaan we nu eens ander beleid voeren in plaats van ons achter wetten te verschuilen en alles maar toe te laten vanwege ‘vrijheid van meningsuiting’? We moeten nog meer bewust zijn van het feit dat vrijheid van meningsuiting niet betekent dat we  onze ogen dichthouden over uitsluiting en dat we ons bewust zijn dat menigeen van polarisatie een verdienmodel heeft gemaakt. Haat zaaien kost alleen maar een tweet, de kunst is hoe je een stad of land bij elkaar houdt en samen de vrijheid van anderen bewaakt en viert!


Gerelateerde artikelen

VACATURE: BESTUURSLID

Wil jij BIJ1 versterken in regio Arnhem-Nijmegen? Word bestuurslid! Arnhem-Nijmegen BIJ1 zoekt enthousiaste bestuursleden Droom jij van een samenleving waarin gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid centraal staan? Wil jij meebouwen aan een inclusieve toekomst voor onze regio? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wat ga je doen? Als bestuurslid van Arnhem-Nijmegen BIJ1 krijg je de kans […]

Lees meer

Radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens

Tekst uitgesproken door Erik Stronks, lid van onze afdeling, tijdens de Palestina-bijeenkomst (Arnhem4Palestine) in Arnhem op 9 juni 2024. Mijn naam is Erik Stronks en ik ben hier namens Arnhem-Nijmegen BIJ1, de lokale afdelingvan onze partij.Wij staan voor radicale gelijkwaardigheid.En radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens.Die houdt niet op bij de grenzen van […]

Lees meer

Stuiptrekkingen van een failliet systeem

Er is na lang overleg een onderhandelingsakkoord voor de vorming van een kabinet met politiek leiders die leugens, smaad en laster niet schuwen. BIJ1 is deze regeringsperiode misschien geen onderdeel van de Tweede Kamer, maar we zouden we ons groeiende gevoel van machteloosheid en angst toch heel graag in de volksvertegenwoordiging terugzien. Dit (zoals wij […]

Lees meer