Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

2023: van neoliberalisme naar extreem rechts


01-01-2024
door Jila & Bas

Een politicus werd beloond met de prestigieuze Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid. Hij werd geroemd om zijn “retorisch vernuft en verbale wendbaarheid”. Met andere woorden: ‘taalmanagement’. Hij kreeg de prijs omdat hij uren spreekt zonder inhoud. Omdat hij wel begrijpt wat de maatschappij nodig heeft. Correctie: omdat hij de indruk wekt dat hij het begrijpt: “Geen punt, maar een komma.”

Maar hij begrijpt het probleem nooit. Sterker nog: hij creëert continu nieuwe crises, omdat dit de situatie is waarin hij zelf floreert en overleeft. Zelf vlucht hij naar het buitenland en laat zijn eigen kabinet hier vallen vanwege een ‘vluchtelingenkwestie’. Iemand moet de prijs betalen voor zijn tekortkomingen – wie beter dan niet-westerse vluchtelingen? Vijf procent nieuwe migranten in Nederland zijn kennelijk schuldig aan alles wat vier kabinetten Rutte aan beleid heeft opgeleverd! Hij is ook het soort leider van een jojo-kabinet van vallen en herverkiezingen, een die maar blijft doorgaan tot hij een andere post vindt.

Een andere politicus stopt zijn waarden even in de ijskast om voor de eerste keer in zijn leven de rol van een democraat te spelen, met als voorwaarde dat de burgers zich aan de wet houden. Terwijl omgekeerd de burgers bang zijn dat hij racistische wetten gaat aankondigen.

Wat mooi om te merken dat het kabinet niet zomaar lege beloftes maakt aan de burgers over haar buitenlands beleid en klimaatdoelen, omdat niemand weet hoe alles in elkaar zit.

2023 was een jaar waarin iedereen wist dat een neoliberaal kabinet niet werkt, het overal kraakt en er geen timmerman is die dit kan repareren. De oude politiek werkt niet meer. Maar het Nederlandse kabinet als charmante kolonialist ondersteunt nog steeds de apartheid van Israël, van de rivier tot de zee, met bloedige handen. Iedereen doet z’n eigen ding en vertelt moralistisch dat dit voor HET LAND is – is dat zo?

In 2024 heeft de politiek meer moraal nodig en minder moralisten. Het algemeen belang is iets dat ons verbindt. Diversiteit verrijkt ons en biedt weerstand om solidair een samenleving te bouwen op basis van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Dit is het kapitaal waar BIJ1 in gelooft.We zaaien onze waarden tot de lente komt. In 2024 zaaien we moraal in de politiek!


Gerelateerde artikelen

Radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens

Tekst uitgesproken door Erik Stronks, lid van onze afdeling, tijdens de Palestina-bijeenkomst (Arnhem4Palestine) in Arnhem op 9 juni 2024. Mijn naam is Erik Stronks en ik ben hier namens Arnhem-Nijmegen BIJ1, de lokale afdelingvan onze partij.Wij staan voor radicale gelijkwaardigheid.En radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens.Die houdt niet op bij de grenzen van […]

Lees meer

Stuiptrekkingen van een failliet systeem

Er is na lang overleg een onderhandelingsakkoord voor de vorming van een kabinet met politiek leiders die leugens, smaad en laster niet schuwen. BIJ1 is deze regeringsperiode misschien geen onderdeel van de Tweede Kamer, maar we zouden we ons groeiende gevoel van machteloosheid en angst toch heel graag in de volksvertegenwoordiging terugzien. Dit (zoals wij […]

Lees meer

3 Mei: Dag van de Empathie

Geschreven door twee leden van onze afdeling De ‘Ik-cultuur’ kent als nieuwe liberale cultuur geen empathie. De enige vorm van empathie die we hebben is richting winst ten koste van alles. Empathie richting macht, een hoge positie, geld, impact maken, succes. Ze verdelen mensen in twee categorieën: winnaars en verliezers. Het stijgende aantal zelfdodingen en […]

Lees meer