Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Door BIJ1 hertaald: de VVD Nijmegen over kraken


20-02-2023

De VVD Nijmegen schrijft het volgende over kraken en de recente kraakacties in de stad:
https://vvd-nijmegen.nl/nieuws/kraken-is-geen-recht-het-is-misdrijf-vvd-nijmegen

Wij hertalen dit om duidelijk te maken waar onze opvattingen verschillen van die van de VVD Nijmegen.

VVD-pamflet:

Kraken is geen recht, het is een misdrijf!

BIJ1 hertaalt:

Kraken is in actie komen, er is een recht om te wonen!

VVD-pamflet:
Nijmegen wordt de laatste maanden geteisterd door een kraakgolf. Een groep die zichzelf ‘Jantien’ noemt, verschaft zichzelf illegaal toegang tot panden in Nijmegen met het doel zich daarin te vestigen. Dit terwijl de wet erg duidelijk is, kraken is verboden en strafbaar. 

BIJ1 hertaalt:
Nijmegen wordt de laatste maanden opmerkzaam gemaakt op sociaal onrecht. De groep ‘Jantien’ treedt een pand binnen dat leegstaat terwijl er mensen zijn die geen dak boven hun hoofd hebben. Dit past in een tijd dat de wet achterloopt op de nood van mensen die nergens kunnen wonen.

VVD-pamflet:
Kraken gaat vaak gepaard met vernielingen, verloedering, overlast voor omwonenden en veroorzaakt regelmatig gevaarlijke situaties. Daarnaast is kraken een grove inbreuk op het eigendomsrecht. Kraken is dus terecht bij wet verboden. Maar krakers doen net of die wet voor hen niet geldt. 

BIJ1 hertaalt:
Kraken gaat altijd gepaard met herstellen van de verloedering van een pand, omwonenden worden op de thee gevraagd en gevaarlijke situaties hersteld. Daarnaast is leegstand een grove inbreuk op het woonrecht. Leegstand is terecht bij wet verboden. Maar speculanten doen net of die wet voor hen niet geldt.

VVD-pamflet:
Met een beroep op drogredenen, stellen zij zichzelf boven de wet. Dat is asociaal en op geen enkele manier te rechtvaardigen. Het klopt dat lange leegstand een probleem is, maar het is niet aan krakers om te bepalen dat zij het recht hebben om in elk willekeurig pand in te breken en toe te eigenen. 

BIJ1 hertaalt:
Met een beroep op drogredenen, stellen speculanten zichzelf boven de wet. Dat is asociaal en op geen enkele manier te rechtvaardigen. Het klopt dat lange leegstand een probleem is, en het is goed dat krakers daarop wijzen. Zij hebben het democratische recht om dat met leegstaande panden aan te tonen door die als woning te betrekken.

VVD-pamflet:
Het is opvallend dat juist in Nijmegen het kraken weer opleeft. Een stad die al meer dan 20 jaar door linkse partijen wordt bestuurd. Deze partijen zijn door fout beleid verantwoordelijk voor het grote woningentekort in Nijmegen. Nijmegen staat in de top 3 steden met het grootste woontekort. 

BIJ1 hertaalt:
Het is opvallend dat juist in Nijmegen het kraken weer opleeft. Een stad die een lange kraaktraditie heeft. Het landelijke neoliberale VVD-beleid is verantwoordelijk voor het grote woningtekort. Dat tekort-beleid slaat ook neer in Nijmegen.

VVD-pamflet:
De doorstroming is volledig tot stilstand gekomen, door de eenzijdige focus van links op sociale woningbouw. In plaats van panden te kraken, zouden de krakers actie moeten voeren voor de deur van die partijen, om hen te dwingen eindelijk werk te maken van het vlot trekken van de woningbouw in Nijmegen.

BIJ1 hertaalt:
De doorstroming is volledig tot stilstand gekomen, door de eenzijdige focus van rechts op de zogenaamde woningmarkt. Met het kraken van panden voeren de krakers actie voor de deur van de lokale VVD om hen te dwingen eindelijk hun partij ervan de overtuigen dat speculeren met huizen misdadig is en wonen een recht.

VVD-pamflet:
De Nijmeegse VVD heeft duidelijke, praktische oplossingen voor het vlottrekken van de woningmarkt en het tegengaan van leegstand. 

BIJ1 hertaalt:
De Nijmeegse VVD heeft geen oplossingen voor de woningnood zolang zij het sociale woonrecht als een markt zien en leegstand dus tot winst leidt. 


Gerelateerde artikelen

BLOG: Internationale Vrouwendag

Een overdenking van een van onze leden over wat we nu moeten vieren op Internationale Vrouwendag. Zij is een politiek vluchtelinge uit Iran. Wil je weten waar discriminatie, onderdrukking, geweld begint? Moet je zien hoe huisartsen dagelijks te maken krijgen met vrouwen die toevallig van trap gevallen zijn. Of vrouwen die hun gezicht hebben “gestoten” […]

Lees meer
Een hand houdt tijdens een demonstratie een kartonnen bordje omhoog met de tekst "KIJK NIET WEG."

BLOG: Een anonieme vluchteling spreekt…

In 2022 op een demonstratie in Nijmegen voor gelijke behandeling van alle vluchtelingen hield een ongedocumenteerde persoon een toespraak. Hij was niet zelf anwezig, want dan zou hij kunnen worden gearresteerd. Zijn toespraak was opgenomen en werd tijdens de demonstratie via een luidspreker afgespeeld. Dit is een vertaling van die toespraak. Auteur: anonieme ongedocumenteerde vluchteling […]

Lees meer

Safer Internet Day

ActualiteitVandaag is het ‘Safer Internet Day’. Een dag die ontworpen is om aandacht te vragen voor, zoals de naam suggereert, veiliger internet en mediawijsheid. Een onderwerp dat op het eerste oog niet per se een politiek probleem lijkt, maar dat zeker wel is. Dit komt doordat internetplatforms meer worden ingericht om het commercieel belang te […]

Lees meer