Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Door BIJ1 hertaald: de VVD Nijmegen over kraken


20-02-2023

De VVD Nijmegen schrijft het volgende over kraken en de recente kraakacties in de stad:
https://vvd-nijmegen.nl/nieuws/kraken-is-geen-recht-het-is-misdrijf-vvd-nijmegen

Wij hertalen dit om duidelijk te maken waar onze opvattingen verschillen van die van de VVD Nijmegen.

VVD-pamflet:

Kraken is geen recht, het is een misdrijf!

BIJ1 hertaalt:

Kraken is in actie komen, er is een recht om te wonen!

VVD-pamflet:
Nijmegen wordt de laatste maanden geteisterd door een kraakgolf. Een groep die zichzelf ‘Jantien’ noemt, verschaft zichzelf illegaal toegang tot panden in Nijmegen met het doel zich daarin te vestigen. Dit terwijl de wet erg duidelijk is, kraken is verboden en strafbaar. 

BIJ1 hertaalt:
Nijmegen wordt de laatste maanden opmerkzaam gemaakt op sociaal onrecht. De groep ‘Jantien’ treedt een pand binnen dat leegstaat terwijl er mensen zijn die geen dak boven hun hoofd hebben. Dit past in een tijd dat de wet achterloopt op de nood van mensen die nergens kunnen wonen.

VVD-pamflet:
Kraken gaat vaak gepaard met vernielingen, verloedering, overlast voor omwonenden en veroorzaakt regelmatig gevaarlijke situaties. Daarnaast is kraken een grove inbreuk op het eigendomsrecht. Kraken is dus terecht bij wet verboden. Maar krakers doen net of die wet voor hen niet geldt. 

BIJ1 hertaalt:
Kraken gaat altijd gepaard met herstellen van de verloedering van een pand, omwonenden worden op de thee gevraagd en gevaarlijke situaties hersteld. Daarnaast is leegstand een grove inbreuk op het woonrecht. Leegstand is terecht bij wet verboden. Maar speculanten doen net of die wet voor hen niet geldt.

VVD-pamflet:
Met een beroep op drogredenen, stellen zij zichzelf boven de wet. Dat is asociaal en op geen enkele manier te rechtvaardigen. Het klopt dat lange leegstand een probleem is, maar het is niet aan krakers om te bepalen dat zij het recht hebben om in elk willekeurig pand in te breken en toe te eigenen. 

BIJ1 hertaalt:
Met een beroep op drogredenen, stellen speculanten zichzelf boven de wet. Dat is asociaal en op geen enkele manier te rechtvaardigen. Het klopt dat lange leegstand een probleem is, en het is goed dat krakers daarop wijzen. Zij hebben het democratische recht om dat met leegstaande panden aan te tonen door die als woning te betrekken.

VVD-pamflet:
Het is opvallend dat juist in Nijmegen het kraken weer opleeft. Een stad die al meer dan 20 jaar door linkse partijen wordt bestuurd. Deze partijen zijn door fout beleid verantwoordelijk voor het grote woningentekort in Nijmegen. Nijmegen staat in de top 3 steden met het grootste woontekort. 

BIJ1 hertaalt:
Het is opvallend dat juist in Nijmegen het kraken weer opleeft. Een stad die een lange kraaktraditie heeft. Het landelijke neoliberale VVD-beleid is verantwoordelijk voor het grote woningtekort. Dat tekort-beleid slaat ook neer in Nijmegen.

VVD-pamflet:
De doorstroming is volledig tot stilstand gekomen, door de eenzijdige focus van links op sociale woningbouw. In plaats van panden te kraken, zouden de krakers actie moeten voeren voor de deur van die partijen, om hen te dwingen eindelijk werk te maken van het vlot trekken van de woningbouw in Nijmegen.

BIJ1 hertaalt:
De doorstroming is volledig tot stilstand gekomen, door de eenzijdige focus van rechts op de zogenaamde woningmarkt. Met het kraken van panden voeren de krakers actie voor de deur van de lokale VVD om hen te dwingen eindelijk hun partij ervan de overtuigen dat speculeren met huizen misdadig is en wonen een recht.

VVD-pamflet:
De Nijmeegse VVD heeft duidelijke, praktische oplossingen voor het vlottrekken van de woningmarkt en het tegengaan van leegstand. 

BIJ1 hertaalt:
De Nijmeegse VVD heeft geen oplossingen voor de woningnood zolang zij het sociale woonrecht als een markt zien en leegstand dus tot winst leidt. 


Gerelateerde artikelen

Arnhem-Nijmegen BIJ1 kiest nieuwe bestuursleden

PERSBERICHT Gisteren, 26 augustus 2023, heeft Arnhem-Nijmegen BIJ1, een lokale afdeling van de landelijke partij BIJ1, nieuwe aanvullende bestuursleden gekozen. Op een hybride Algemene Ledenvergadering (zowel fysiek als digitaal bij te wonen) in Arnhem werden Cynthia van Verseveld, Angie Leysner en Bas Holtzer gekozen als nieuwe bestuursleden. Zij zullen samen met de al eerder gekozen […]

Lees meer
Foto van het gemeentehuis van Arnhem.

BLOG: Arnhem slaat een flater

In de Arnhemse gemeenteraad werd gisteravond (5 juli 2023) gesproken over een voorstel om de kosten te vergoeden die mensen moeten maken wanneer zij wegens zwaarwegende redenen hun geslacht en/of naam aanpassen. Met name is dit bedoeld voor trans mensen die hun genderregistratie (en eventueel naam) willen aanpassen, en voor nabestaanden van tot slaaf gemaakten […]

Lees meer

BLOG: De LVV is een gifbokaal

Vanavond (woensdag 5 juli 2023) sprak de Nijmeegse gemeenteraad over de LVV, de Landelijke Vreemdelingenvoorziening. Dit is een landelijke regeling die de gemeentelijke bed-bad-brood-voorzieningen moet gaan vervangen. Maar wat is het nou echt? Wanneer vluchtelingen aankomen in Nederland en asiel aanvragen, krijgen zij een verblijfplek geregeld door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), in een Asielzoekerscentrum […]

Lees meer