Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: Waarom gaat Prinsjesdag uitlekken?


20-09-2022

Omdat Rutte geen visie heeft.

Mark Rutte lijkt op een docent die niet weet welke vraag hij in een examen moet stellen aan jongeren. “Laat ik de vragen maar lekken dan kan ik de al te moeilijke vragen er nog uithalen zodat iedereen denkt dat het wel meevalt.”

Dit vertaalt zich ook naar politiek: als je de burger bij elke crisis (of zelfgemaakte crisis als vluchtelingen opvang) maar genoeg bang maakt, zijn burgers snel met alles tevreden. Zo overleeft Rutte dit spel, in zijn vierde kabinet alweer (waarvan 2 keer gevallen), heel makkelijk.

Maar wat er in het feite gebeurt is dat een groep ‘koopkrachtigen/machthebbers’ bepalen hoe de mensen die geen koopkracht hebben kunnen overleven. Zelfs financiële journalisten weten dat 11% duurder in het dagelijkse leven eigenlijk betekent gemiddeld tot 18% duurder. Als je beneden een modaal inkomen zit ga je geen merkkleding kopen maar wel brood van 0,99 cent. Die zijn echter na 10:00 uur op de planken van supermarkt niet meer te vinden. Maar wel een brood van 2,49 euro. Dus noodzakelijke producten bepalen hoeveel geld je in je portemonnee hebt en niet welk hotel je geboekt hebt of welk Lowlandsticket je hebt gekocht. Een trip naar de supermarkt wordt voor mensen net zo duur als een dagje uit.

Met een laag loon of uitkering denk je niet meer aan een cultuur- of filosofielezing of bepaalde scholing om jezelf en je omgeving beter te begrijpen of om te kunnen verklaren hoe het anders kan. Je denkt er niet meer aan een boek aan te schaffen.

Je kijk eerst in je portemonnee en dan naar de lege maag van je kinderen. Je kiest dan altijd je kind boven al het andere. En soms lukt het zelfs dan niet. Een leerling die flauwvalt omdat zijn gezin niets meer te eten had in het weekend; dat zijn de vruchten van Prinsjesdag 2021.

Laatste onderzoek van Een Vandaag (17-09-22) bewijst dat dit kabinet het laagste vertrouwen ooit bereikt heeft: 15%.
We kunnen constateren dat dit kabiNet geen Netwerk meer heeft met gewone burgers.

20 september Prinsjesdag 2022 … meer “nieuw elan”? Hoe gaat het kabinet dit keer het eigen beleid proberen te verkopen?

[PERSBERICHT]
“We gaan iedereen (buiten de groep koopkrachtigen) gelijk behandelen. We moeten samen de schouders eronder zetten. We laten niemand vallen (van de kou en honger), (en we schaven een paar honderdste positieve procentjes hier en een paar honderdste negatieve procentjes daar erbij) zodat jullie kunnen zien dat er hard aan de crisis gewerkt wordt.

En verder …we rekenen op jullie kracht (eigen belang) dat jullie jezelf in deze crisis kunnen redden. Wij (2% Nederlandse koopkrachtigen) denken aan jullie!
[EIND PERSBERICHT]


Gerelateerde artikelen

Radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens

Tekst uitgesproken door Erik Stronks, lid van onze afdeling, tijdens de Palestina-bijeenkomst (Arnhem4Palestine) in Arnhem op 9 juni 2024. Mijn naam is Erik Stronks en ik ben hier namens Arnhem-Nijmegen BIJ1, de lokale afdelingvan onze partij.Wij staan voor radicale gelijkwaardigheid.En radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens.Die houdt niet op bij de grenzen van […]

Lees meer

Stuiptrekkingen van een failliet systeem

Er is na lang overleg een onderhandelingsakkoord voor de vorming van een kabinet met politiek leiders die leugens, smaad en laster niet schuwen. BIJ1 is deze regeringsperiode misschien geen onderdeel van de Tweede Kamer, maar we zouden we ons groeiende gevoel van machteloosheid en angst toch heel graag in de volksvertegenwoordiging terugzien. Dit (zoals wij […]

Lees meer

3 Mei: Dag van de Empathie

Geschreven door twee leden van onze afdeling De ‘Ik-cultuur’ kent als nieuwe liberale cultuur geen empathie. De enige vorm van empathie die we hebben is richting winst ten koste van alles. Empathie richting macht, een hoge positie, geld, impact maken, succes. Ze verdelen mensen in twee categorieën: winnaars en verliezers. Het stijgende aantal zelfdodingen en […]

Lees meer