Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: Waarom gaat Prinsjesdag uitlekken?


20-09-2022

Omdat Rutte geen visie heeft.

Mark Rutte lijkt op een docent die niet weet welke vraag hij in een examen moet stellen aan jongeren. “Laat ik de vragen maar lekken dan kan ik de al te moeilijke vragen er nog uithalen zodat iedereen denkt dat het wel meevalt.”

Dit vertaalt zich ook naar politiek: als je de burger bij elke crisis (of zelfgemaakte crisis als vluchtelingen opvang) maar genoeg bang maakt, zijn burgers snel met alles tevreden. Zo overleeft Rutte dit spel, in zijn vierde kabinet alweer (waarvan 2 keer gevallen), heel makkelijk.

Maar wat er in het feite gebeurt is dat een groep ‘koopkrachtigen/machthebbers’ bepalen hoe de mensen die geen koopkracht hebben kunnen overleven. Zelfs financiële journalisten weten dat 11% duurder in het dagelijkse leven eigenlijk betekent gemiddeld tot 18% duurder. Als je beneden een modaal inkomen zit ga je geen merkkleding kopen maar wel brood van 0,99 cent. Die zijn echter na 10:00 uur op de planken van supermarkt niet meer te vinden. Maar wel een brood van 2,49 euro. Dus noodzakelijke producten bepalen hoeveel geld je in je portemonnee hebt en niet welk hotel je geboekt hebt of welk Lowlandsticket je hebt gekocht. Een trip naar de supermarkt wordt voor mensen net zo duur als een dagje uit.

Met een laag loon of uitkering denk je niet meer aan een cultuur- of filosofielezing of bepaalde scholing om jezelf en je omgeving beter te begrijpen of om te kunnen verklaren hoe het anders kan. Je denkt er niet meer aan een boek aan te schaffen.

Je kijk eerst in je portemonnee en dan naar de lege maag van je kinderen. Je kiest dan altijd je kind boven al het andere. En soms lukt het zelfs dan niet. Een leerling die flauwvalt omdat zijn gezin niets meer te eten had in het weekend; dat zijn de vruchten van Prinsjesdag 2021.

Laatste onderzoek van Een Vandaag (17-09-22) bewijst dat dit kabinet het laagste vertrouwen ooit bereikt heeft: 15%.
We kunnen constateren dat dit kabiNet geen Netwerk meer heeft met gewone burgers.

20 september Prinsjesdag 2022 … meer “nieuw elan”? Hoe gaat het kabinet dit keer het eigen beleid proberen te verkopen?

[PERSBERICHT]
“We gaan iedereen (buiten de groep koopkrachtigen) gelijk behandelen. We moeten samen de schouders eronder zetten. We laten niemand vallen (van de kou en honger), (en we schaven een paar honderdste positieve procentjes hier en een paar honderdste negatieve procentjes daar erbij) zodat jullie kunnen zien dat er hard aan de crisis gewerkt wordt.

En verder …we rekenen op jullie kracht (eigen belang) dat jullie jezelf in deze crisis kunnen redden. Wij (2% Nederlandse koopkrachtigen) denken aan jullie!
[EIND PERSBERICHT]


Gerelateerde artikelen

Nijmegen ken je koloniale en slavernijverleden

De Nederlandse cultuur en hedendaagse geschiedenis zijn doordrenkt van het koloniale slavernijverleden en haar erfenis. Dit verhaal is te lang te eenzijdig verteld en verdient verbreding en verdieping. Ook in Nijmegen. Ook in onze stad zijn verleden, heden en toekomst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pas als we erkennen en herinneren, kunnen we echt samen verder. […]

Lees meer

BLOG: Gemeente Arnhem moet de kosten van geslachtswijzigingsregistratie voor transgenderpersonen vergoeden 

Charlie Samuel van der Kamp  Afgelopen november stemde de gemeenteraad van Nijmegen over het vergoeden van de geslachtswijziging voor transgender personen. Hieronder vallen ook de kosten die gemaakt worden bij het verkrijgen van de deskundigenverklaring die noodzakelijk is om officiële documenten (identiteitsbewijzen en de geboorteakte) aan te mogen passen. Nijmegen is de eerste gemeente in […]

Lees meer

BLOG: kunstwerkgroep Comité 30juni-1juli Arnhem

Een van onze leden is betrokken bij de kunstwerkgroep van Comité 30 juni-1 juni Arnhem en vertelt hieronder er kort over. Vanaf eind november 2022 ben ik vanuit BIJ1 en uit eigen interesse betrokken bij de Kunstwerkgroep van ‘Comité 30 juni-1 juni Arnhem’. De missie van ‘Stichting Comité 30 juni – 1 juli Arnhem’ is […]

Lees meer