Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: Tijd voor nieuwe standaard op Wereldvluchtelingendag!


20-06-2022

In 2020 kreeg het woord ‘Vluchteling’ weer eenzelfde betekenis voor mij, u, hij/zij/hen/hun. Het leek alsof we na de opkomst van de BLM-beweging op de goede weg waren. We konden in de ogen van vluchtelingen kijken en hun pijn en verwachtingen delen. Misschien heeft corona ook een handje geholpen. Dat de tijd stil stond, iedereen in zijn eigen cel zat en wachtte…wachtte…meer wachtte… Dat gevoel dat je tot gisteren kon rennen en dat nu alles stil staat en je moet afwachten. Op wat, wie en wanneer? Terwijl het geluid van de klok nog luider klinkt: tik, tak, tik, tak… Dag en nacht ben je alert, je kent niemand en niemand spreekt met jou. Niemand kent dit gevoel beter dan een vluchteling die na lange gevaarlijke tocht ergens aankomt op zoek naar beschaving wat men in het eigen land miste.

Westerse landen (Amerika en Europa) verloren de oorlog in Afghanistan. Afghanen die voor westerse landen werkten moesten vluchten. En meteen werden de oude patronen weer zichtbaar voor de deuren van het AZC. Er volgde een politieke show: “we weten niet wie ze zijn en we hebben geen lijst.” Terwijl ze werkten voor de Nederlandse overheid. Je hoort dezelfde excuses als bij eerdere vluchtelingengroepen uit Afrikaanse landen, Irak en Syrië en…. “Nederland is vol”; “Sorry, er is woningnood. Helaas geen plek.”

De historie leert ons dat Nederland dit eerder heeft meegemaakt. In 1914, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Toen waren het 1 miljoen Belgen die naar Nederland vluchtten. Ook toen was er woningnood. Nederland telde 8 miljoen inwoners. Ongeveer net zoveel als nu in Libanon waar veel Syriërs worden opgevangen. Toen werden door mensen en overheid goed ontvangen hebben, aldus prof. dr. Leo Lucassen.

WIE DAN OOK, WAAR DAN OOK, WANNEER DAN OOK.
IEDEREEN HEEFT HET RECHT OM VEILIGHEID TE ZOEKEN.

De oorlog in Oekraïne laat duidelijk zien hoe de Nederlandse dubbelhartige mentaliteit tegenover vluchtelingen tot uiting komt. Hoe verder het land is en hoe minder je lijkt op “ons”, hoe minder wij geneigd zijn om ons hart open te stellen. De witte vluchtelingen uit Oekraïne ontvingen ongelofelijk veel hulp. Zelfs reiskosten werden vergoed door de NS. Ongelofelijk hoe openhartig mensen kunnen zijn: vele Nederlanders gaan met hun eigen auto vluchtelingen ophalen, maken ruimte vrij in hun eigen huis of melden zich aan bij hun gemeente voor hulp. Giro 555 zamelde veel geld en spullen in voor de Oekraïners. Oud-minister Joris Voorhoeve haalde mensen met een eigen bus op en bood ze onderdak in zijn eigen vakantiehuis. 

Er ging geen uur voorbij of we hoorden wel iets over Oekraïne en onze vriendschap en hoe ze lijken op ons. Van een stresscoach voor moeders tot snel scholen inrichten met een Oekraïense lerares voor de kinderen. Ook een snelle wet aannemen waarmee de toegang tot werk wordt verzekerd voor de Oekraïners die dat willen. En de toegang tot zorg wordt ook vlot geregeld. Kortom, iedereen wordt als mens behandeld. 

Afbeelding met tekst, persoon, binnen, muur

Automatisch gegenereerde beschrijving

Begrip voor hun situatie werd op alle gesubsidieerde omroepen en door commerciële mediabedrijven gepropageerd. Zelfs de koning heeft vluchtelingen in zijn eigen paleis welkom geheten. Je hoort niet meer de slogan “Vol=Vol.” Niet van rechtse partijen en niet van de burgers. Dit geldt ook voor andere Europese landen.
“Wie zeggenschap heeft over media, heeft zeggenschap over gedachten”

Maar met de aankomst van niet-Westerse vluchtelingen komt de oude melodie weer uit het oude instrument, uit de gekraakte ziel van mensen, in Nederland en daarbuiten.

Tientallen asielzoekers dreigden buiten te moeten overnachten in Ter Apel. Zo’n vijftig tot zestig asielzoekers stonden dinsdagavond bij de hekken van het aanmeldcentrum. De overvolle opvang had geen plek meer. „Een dieptepunt”, aldus een woordvoerder van het COA.

11-05-22 NRC

Later werd duidelijk dat de lege bedden bedoeld waren voor Oekraïense vluchtelingen. Andere vluchtelingen werden dus niet binnen gelaten en moesten in koud weer op straat liggen.

Alsof de gedachtegang eigenlijk is: “Nederlanders behandelen iedereen gelijkwaardig. Maar je had beter een bed kunnen reserveren op een Oekraïense naam. De Oekraïense regering en president Zelensky hebben het beter geregeld. Zij hebben voor iedereen een eigen bed gereserveerd en treinvervoer geregeld. En dan die niet-Westerse vluchtelingen, die onbeschaafden, die zonder afspraak zijn gevlucht! Voor hen is er geen ruimte.”

Weer noodoproep na nieuw dieptepunt in Ter Apel.

staatssecretaris Van der Burg (NOS 11 mei)

Rijke gemeenten willen geen vluchtelingen in hun stad hebben. Het is niet racistisch bedoeld, maar het effect is hetzelfde. Als er maar geen Oekraïense vluchtelingen op straat liggen te slapen. Het was al bekend dat er een huisvestingscrisis is, maar sinds 17 juni is er ook een tekort aan eten en drinken voor vluchtelingen die geen juiste kleur hebben. 

We zien met eigen ogen hoe kansenongelijkheid gecreëerd wordt voor kinderen van niet-westerse asielzoekers in de Azc’s. Terwijl de overheid B&B of individuele gastgezinnen voor Oekraïense vluchtelingen betaald. Vervolgens kunnen we over tien jaar gaan zeggen dat we niet wisten hoe een groep discrimineert wordt. Over tien jaar moeten die kinderen tien keer harder werken dan mensen met 8 vinkjes (7 vinkjes + “witte” vluchtelingen). Omdat het COA nu zegt dat de gemeente ruimte moet bieden. De gemeente zegt dat men gedaan heeft wat men kan voor Oekraïense vluchtelingen en dat het de schuld van de overheid is. Vanwege bezuinigingen. Als kers op de taart kampen we met een woningnood veroorzaakt door decennia aan neo-liberaal beleid, met dank aan Rutte.

Het probleem van vluchtelingenopvang is een internationaal probleem en elke dag wordt dit nog alleen maar groter in het huidige kapitalistische systeem.

Vorige jaar waarschuwde Amnesty: 

Vijf actiepunten om gruwelijk politiek spel aan de Pools-Belarussische grens te stoppen

Belarus heeft de afgelopen dagen zo’n duizend vluchtelingen en migranten, onder wie ook baby’s en kinderen, naar de Poolse grens gestuurd. Ook zijn er kleinere groepen naar de grens van Litouwen en Letland gestuurd. De Poolse autoriteiten sturen hen op gewelddadige wijze terug. De gestrande mensen bevinden zich nu in een niemandsland in een uitgestrekt woud waar wilde dieren leven, zonder eten, drinken of onderdak. Meerdere mensen zijn al omgekomen door de vrieskou en uitputting. Nu de nachten nog kouder worden, is er een groot risico dat meer mensen zullen sterven.

11-11-2021

Het Verenigde Koninkrijk wil van de vluchtelingenstroom af zijn en heeft daarom met Rwanda, ‘om de smokkelaar uit te schakelen’, een afspraak gemaakt dat vluchtelingen daar tot 5 jaar blijven en het VK de kosten betaald. Zelfs de rechters van het Britse hof hebben dit gesanctioneerd, ondanks bezwaren van mensenrechtenorganisaties, Amnesty en de UNHCR. Naar aanleiding van de aankondigingen VK en Rwanda deal, laat UNHCR en Amnesty International roepen de Britse regering op het plan te heroverwegen. De geplande uitzettingsvlucht naar Rwanda werd geannuleerd. “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zegt dat er een “reëel risico bestaat op onherstelbaar leed” bij de asielzoekers.” Uiteindelijk hadden de individuele rechtszaken van asielzoekers die bepleiten dat hun rechten in Rwanda niet gewaarborgd zijn, meer succes.

Maar Engeland zou “Engel-land” niet zijn als het geen plan B had om meteen aan te kondigen:   

Verenigd Koninkrijk start proef met elektronisch volgen asielzoekers
Het Verenigd Koninkrijk begint een proef begonnen waarbij asielzoekers elektronisch gevolgd kunnen worden, vermoedelijk met een enkelband. Dat melden Britse media. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil een jaar lang mensen volgen die via “gevaarlijke en onnodige routes” het land binnen zijn gekomen en wachten op uitzetting. De BBC schrijft dat de migranten die deze week niet naar Rwanda gestuurd konden worden, waarschijnlijk als eerste elektronisch gevolgd worden.

NOS, 14-06-2022

Zo creëren WIJ, Europeanen, zelf een criminele sfeer voor mensen die het risico van de tocht met gevaar voor eigen leven aanvaarden. Als ze maar op een veilige plek aankomen waar men hen als mensen behandelt. Maar de vraag is: wie draagt de criminele enkelband en wie niet? Gaan we kinderen ook een enkelband aanmeten? Hoe gezond is dit om als onschuldig crimineel behandeld te worden? 

Volksverhuizingen bestaan al sinds het ontstaan van de mens. De redenen zijn divers: klimaat- en natuurveranderingen, oorlogen, politieke redenen, armoede, vrijheid voor andersdenkenden, etc. Maar oplossingen zijn er nooit in kapitalistische systeem. “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”


Vluchten doe je niet zomaar. Je verlaat niet opeens je familie, je wijk, je stad en je land. De huidige neo-liberale politiek veroorzaakt zelf de immigratie, kijkt liever weg en schuift de schuld eenzijdig af op de onderliggende kant van de samenleving.

Europese overheden, waaronder de Nederlandse overheid, balen van de instroom van vluchtelingen/immigranten die naar ons komen. Maar ze kunnen kennelijk nooit toegeven dat wij zelf het pad effenen voor deze verhuizingen. Ze vertellen niet de feiten: een voorbeeld van politieke redenen is handelen met corrupte en ondemocratische regeringen. Dat lijkt op onschuldige handel maar het is in feite het kapitalisme dat dit veroorzaakt.Wanneer gaan de Europese landen nou eens eindelijk het kolonialistische gedachtegoed achter zich laten en gaan ze gelijkwaardig handelen en niet steeds ondemocratische regeringen ondersteunen? De inwoners van zo’n land kunnen makkelijker vluchten dan opkomen voor hun eigen rechten. Er komt geen verbetering binnen dit systeem. Daarom is radicale systeemverandering nodig.VERDERE BRONNEN:


Gerelateerde artikelen

Stuiptrekkingen van een failliet systeem

Er is na lang overleg een onderhandelingsakkoord voor de vorming van een kabinet met politiek leiders die leugens, smaad en laster niet schuwen. BIJ1 is deze regeringsperiode misschien geen onderdeel van de Tweede Kamer, maar we zouden we ons groeiende gevoel van machteloosheid en angst toch heel graag in de volksvertegenwoordiging terugzien. Dit (zoals wij […]

Lees meer

3 Mei: Dag van de Empathie

Geschreven door twee leden van onze afdeling De ‘Ik-cultuur’ kent als nieuwe liberale cultuur geen empathie. De enige vorm van empathie die we hebben is richting winst ten koste van alles. Empathie richting macht, een hoge positie, geld, impact maken, succes. Ze verdelen mensen in twee categorieën: winnaars en verliezers. Het stijgende aantal zelfdodingen en […]

Lees meer

Broodnodig

‘De wereld verdient beter dan het links van Timmermans.’ BIJ1 is broodnodig! Bijvoorbeeld om de situatie van de Palestijnen in Gaza te noemen voor wat het is: neokolonialisme, onderdrukking en genocide. Frans Timmermans had de kans om solidariteit uit te spreken met de Palestijnen in Gaza. Maar dat deed hij niet. Niet de genocide in […]

Lees meer