Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG – Geweld tegen vrouwen: een mannenprobleem


18-12-2022

Als we echt willen dat geweld tegen vrouwen stopt moeten we beginnen bij het begin: niemand is gewelddadig geboren. Gewelddadigheid wordt aangeleerd. Het is dus een taak van opvoeders, onderwijs én de hele maatschappij om geweld tegen vrouwen te stoppen. Het gaat om beeldvorming over wat normaal is en wat niet. Zolang een jongen die veel vriendinnetjes heeft als populair wordt gezien en een meisje dat meerdere vriendjes heeft al snel een ‘slet’ is, hebben wij als samenleving een probleem.
Zolang vrouwen die gevolgen met zich meedragen van een gewelddadig leven als slap en zwak worden gezien en vooral niet moeten zeuren, hebben wij als samenleving een probleem. Geweld is grensoverschrijdend gedrag dat tegen elke groep in de maatschappij gebruikt kan worden. We moeten dit niet tolereren en ons uitspreken hierover. De politie/overheid heeft een cruciale rol hierin om niet-partijdig tegen geweld op te treden.

De gemeente Arnhem liet een reeks gebouwen oranje belichten. De gemeente Nijmegen deed iets soortgelijks. Maar dit is voor de show. Er is een probleem, er worden een paar projecten uitgerold en dat is dat. Wat is de stellingname naar beleid van de gemeentes hierin naar de lange termijn? ‘Geweld tegen vrouwen en meisjes is verschrikkelijk en absoluut onacceptabel’, zegt wethouder Maurits van de Geijn (Arnhem). De start van de campagne belicht ervaringen van vrouwen met verschillende vormen van geweld door onder meer een documentaire en een zaalgesprek. Dat betekent dat er voornamelijk slachtoffers aan het woord zullen komen. Meer horrorverhalen, meer leed van vrouwen…alsof we dit al niet al lang weten? Zal iemand tijdens dit gesprek de vraag durven te stellen of het probleem niet bij mannen ligt? Die vrouwen zijn niet het probleem; het is goed dat er in onze maatschappij aandacht is voor slachtoffers. Maar doet meer aandacht voor de slachtoffers recht aan dit probleem? Is er één man die openlijk durft te praten over het geweld dat hij een vrouw ooit aandeed? Het waarom daarvan?

Daarom leggen wij de gemeenten Arnhem en Nijmegen deze vragen voor:
• Wanneer krijgen daders het woord? Wanneer vertelt, al is het maar één, een man wat hem ooit dreef om een vrouw geweld aan te doen en zijn van nature gegeven spierkracht in te zetten om zijn zin af te dwingen? Die kant wordt (bijna) nooit belicht.
• Wat kan de gemeente doen in het onderzoek naar hoe geweld begint? Wij denken daarbij bijvoorbeeld aan financiële problemen, verslavingsgerelateerde problematiek, taalproblemen en daaraan gerelateerde frustratie. Wordt er bij het signaleren en eventueel behandelen van deze mensen gekeken naar de risico’s voor de omgeving?
• Waarom worden mensen met complexe medische dossiers in de zorg niet op lange termijn behandelt? Waarom ga je iemand als die ziek is loslaten in de maatschappij?
• Wat heeft geweld richting vrouwen eventueel te maken met de kansen die deze geweldplegers in het leven geboden worden?

“…De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.” Is het effect van deze dag met aandacht voor geweld tegen vrouwen onderzocht?
• Wat gaan de gemeentes doen om het probleem op de lange termijn aan te pakken? Dus wat is voor deze gemeentes het vervolg op ‘Orange the world’? Aandacht voor het probleem is mooi, actie ondernemen is beter.

Geweld tegen vrouwen komt vrijwel altijd door mannen, of het nu binnen- of buitenhuis is. Een oplossing die BIJ1 voorstelt is om deze groep verlichting te bieden door in te zetten op behandeling door specialisten en het onderzoeken van de achtergronden van deze agressie zoals bijvoorbeeld alcoholisme of een andere verslaving. In het kader hiervan heeft de overheid het eigenlijk alleen maar erger gemaakt met het legaliseren van online gokken sinds corona. Een duurzame aanpak is om vanaf de basisschool te beginnen met het aanleren van sociale vaardigheden, het benadrukken van gelijkwaardigheid en tolerantie als kernwaarden van het curriculum. Niet door een gebouw oranje te verlichten waardoor voorbijgangers zullen denken aan een voetbalcampagne vanwege het WK(!).

De oranje-campagne zal het goed doen op de foto maar het zal niets wezenlijks veranderen. Door verlichting op de gebouwen te laten schijnen worden alleen energiekosten betaald, maar wordt de dialoog over de horror van de vrouwen in relatie tot het geweld niet verminderd.


Gerelateerde artikelen

VACATURE: BESTUURSLID

Wil jij BIJ1 versterken in regio Arnhem-Nijmegen? Word bestuurslid! Arnhem-Nijmegen BIJ1 zoekt enthousiaste bestuursleden Droom jij van een samenleving waarin gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid centraal staan? Wil jij meebouwen aan een inclusieve toekomst voor onze regio? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wat ga je doen? Als bestuurslid van Arnhem-Nijmegen BIJ1 krijg je de kans […]

Lees meer

Radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens

Tekst uitgesproken door Erik Stronks, lid van onze afdeling, tijdens de Palestina-bijeenkomst (Arnhem4Palestine) in Arnhem op 9 juni 2024. Mijn naam is Erik Stronks en ik ben hier namens Arnhem-Nijmegen BIJ1, de lokale afdelingvan onze partij.Wij staan voor radicale gelijkwaardigheid.En radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens.Die houdt niet op bij de grenzen van […]

Lees meer

Stuiptrekkingen van een failliet systeem

Er is na lang overleg een onderhandelingsakkoord voor de vorming van een kabinet met politiek leiders die leugens, smaad en laster niet schuwen. BIJ1 is deze regeringsperiode misschien geen onderdeel van de Tweede Kamer, maar we zouden we ons groeiende gevoel van machteloosheid en angst toch heel graag in de volksvertegenwoordiging terugzien. Dit (zoals wij […]

Lees meer