Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: BLOED OP HET GRAS


18-11-2022

’Niet met het leven van anderen spelen en genieten’

Het is een moeilijke keuze als je weet wat voor verschrikkelijke omstandigheden de arbeiders van de voetbalstadions in Qatar moeten ondergaan. Of hoe de Qatarese autoriteiten willekeurig LGBTQIA+-personen oppakken, zelfs als ze andere nationaliteiten hebben. Dit staat haaks op de belofte van de overheid dat LGBTQIA+-personen welkom zouden zijn bij het aanstaande WK-mannenvoetbal  (https://www.out.tv/nieuws/hrw-qatar-pakt-willekeurig-lgbt-ers-op-ook-sprake-van-seksuele-mishandeling/?acceptCookies=6376955abe379). Er kleeft bloed aan de stenen van de stadions waarin de wedstrijden van het komende WK worden gespeeld.

Het is een moeilijke tijd, als je hoort dat de medailles die bij het WK zullen worden uitgereikt een donkere andere kant kennen. Erger dan dat, deze keer weten we dat in de toekomst zal worden gesproken over het vergoten bloed en de verbrande toekomst van vele gezinnen van arbeidsmigranten die zijn gestorven en uitgebuit voor de bouw van de stadions. Duizenden mensen die veel te lange uren moesten maken en geen fatsoenlijke salarissen kregen, of geen tijdige medisch hulp kregen als ze ziek waren. LGBTQIA+-personen die ter dood werden veroordeeld alleen maar vanwege hun geaardheid. Het doet pijn; je zou verwachten dat een “schone sportorganisatie” als de FIFA er alles aan doet om de basisgedachte van sport hoog te houden: respect, vriendschap en vrede.

Nu anno 2022 staat de voetbalminnende wereld voor een dilemma: ga ik kijken of niet?

Uit het onderzoek van het Tv-programma Een Vandaag (15 nov; https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-15-11-2022/) over het WK in Qatar blijkt dat ook Nederlanders dit dilemma voelen.

Mag een supermarkt (hallo JUMBO!) winst maken over de ruggen van (omgekomen) arbeiders en hun producten en gratis merchandising voor de laagst mogelijke prijs slijten aan de naar geluk zoekende en naar een titel hunkerende Nederlandse voetbalfans?

BIJ1 vindt dat alle arbeiders in Qatar een volwaardig arbeidscontract met zorgverzekering, normale werktijden en een gelijkwaardig salaris verdienen. Er zou geen winst meer mogen worden gemaakt over de ruggen van deze arbeiders. Dit zou NU moeten gebeuren. We moeten niet decennia later erachter komen dat we excuses moeten aanbieden als blijkt dat duizenden mensen gestorven zijn en wij erbij stonden en niets deden. Wij roepen iedereen op niet naar het WK te kijken.

Het WK zal sportiviteit als basis moeten hebben en niet een vreselijk voorbeeld zijn hoe het grote geld en corruptie de liefde voor het voetbal verstikt.


Gerelateerde artikelen

Arnhem-Nijmegen BIJ1 kiest nieuwe bestuursleden

PERSBERICHT Gisteren, 26 augustus 2023, heeft Arnhem-Nijmegen BIJ1, een lokale afdeling van de landelijke partij BIJ1, nieuwe aanvullende bestuursleden gekozen. Op een hybride Algemene Ledenvergadering (zowel fysiek als digitaal bij te wonen) in Arnhem werden Cynthia van Verseveld, Angie Leysner en Bas Holtzer gekozen als nieuwe bestuursleden. Zij zullen samen met de al eerder gekozen […]

Lees meer
Foto van het gemeentehuis van Arnhem.

BLOG: Arnhem slaat een flater

In de Arnhemse gemeenteraad werd gisteravond (5 juli 2023) gesproken over een voorstel om de kosten te vergoeden die mensen moeten maken wanneer zij wegens zwaarwegende redenen hun geslacht en/of naam aanpassen. Met name is dit bedoeld voor trans mensen die hun genderregistratie (en eventueel naam) willen aanpassen, en voor nabestaanden van tot slaaf gemaakten […]

Lees meer

BLOG: De LVV is een gifbokaal

Vanavond (woensdag 5 juli 2023) sprak de Nijmeegse gemeenteraad over de LVV, de Landelijke Vreemdelingenvoorziening. Dit is een landelijke regeling die de gemeentelijke bed-bad-brood-voorzieningen moet gaan vervangen. Maar wat is het nou echt? Wanneer vluchtelingen aankomen in Nederland en asiel aanvragen, krijgen zij een verblijfplek geregeld door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), in een Asielzoekerscentrum […]

Lees meer