Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: BLOED OP HET GRAS


18-11-2022

’Niet met het leven van anderen spelen en genieten’

Het is een moeilijke keuze als je weet wat voor verschrikkelijke omstandigheden de arbeiders van de voetbalstadions in Qatar moeten ondergaan. Of hoe de Qatarese autoriteiten willekeurig LGBTQIA+-personen oppakken, zelfs als ze andere nationaliteiten hebben. Dit staat haaks op de belofte van de overheid dat LGBTQIA+-personen welkom zouden zijn bij het aanstaande WK-mannenvoetbal  (https://www.out.tv/nieuws/hrw-qatar-pakt-willekeurig-lgbt-ers-op-ook-sprake-van-seksuele-mishandeling/?acceptCookies=6376955abe379). Er kleeft bloed aan de stenen van de stadions waarin de wedstrijden van het komende WK worden gespeeld.

Het is een moeilijke tijd, als je hoort dat de medailles die bij het WK zullen worden uitgereikt een donkere andere kant kennen. Erger dan dat, deze keer weten we dat in de toekomst zal worden gesproken over het vergoten bloed en de verbrande toekomst van vele gezinnen van arbeidsmigranten die zijn gestorven en uitgebuit voor de bouw van de stadions. Duizenden mensen die veel te lange uren moesten maken en geen fatsoenlijke salarissen kregen, of geen tijdige medisch hulp kregen als ze ziek waren. LGBTQIA+-personen die ter dood werden veroordeeld alleen maar vanwege hun geaardheid. Het doet pijn; je zou verwachten dat een “schone sportorganisatie” als de FIFA er alles aan doet om de basisgedachte van sport hoog te houden: respect, vriendschap en vrede.

Nu anno 2022 staat de voetbalminnende wereld voor een dilemma: ga ik kijken of niet?

Uit het onderzoek van het Tv-programma Een Vandaag (15 nov; https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-15-11-2022/) over het WK in Qatar blijkt dat ook Nederlanders dit dilemma voelen.

Mag een supermarkt (hallo JUMBO!) winst maken over de ruggen van (omgekomen) arbeiders en hun producten en gratis merchandising voor de laagst mogelijke prijs slijten aan de naar geluk zoekende en naar een titel hunkerende Nederlandse voetbalfans?

BIJ1 vindt dat alle arbeiders in Qatar een volwaardig arbeidscontract met zorgverzekering, normale werktijden en een gelijkwaardig salaris verdienen. Er zou geen winst meer mogen worden gemaakt over de ruggen van deze arbeiders. Dit zou NU moeten gebeuren. We moeten niet decennia later erachter komen dat we excuses moeten aanbieden als blijkt dat duizenden mensen gestorven zijn en wij erbij stonden en niets deden. Wij roepen iedereen op niet naar het WK te kijken.

Het WK zal sportiviteit als basis moeten hebben en niet een vreselijk voorbeeld zijn hoe het grote geld en corruptie de liefde voor het voetbal verstikt.


Gerelateerde artikelen

VACATURE: BESTUURSLID

Wil jij BIJ1 versterken in regio Arnhem-Nijmegen? Word bestuurslid! Arnhem-Nijmegen BIJ1 zoekt enthousiaste bestuursleden Droom jij van een samenleving waarin gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid centraal staan? Wil jij meebouwen aan een inclusieve toekomst voor onze regio? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wat ga je doen? Als bestuurslid van Arnhem-Nijmegen BIJ1 krijg je de kans […]

Lees meer

Radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens

Tekst uitgesproken door Erik Stronks, lid van onze afdeling, tijdens de Palestina-bijeenkomst (Arnhem4Palestine) in Arnhem op 9 juni 2024. Mijn naam is Erik Stronks en ik ben hier namens Arnhem-Nijmegen BIJ1, de lokale afdelingvan onze partij.Wij staan voor radicale gelijkwaardigheid.En radicale gelijkwaardigheid houdt niet op bij de gemeentegrens.Die houdt niet op bij de grenzen van […]

Lees meer

Stuiptrekkingen van een failliet systeem

Er is na lang overleg een onderhandelingsakkoord voor de vorming van een kabinet met politiek leiders die leugens, smaad en laster niet schuwen. BIJ1 is deze regeringsperiode misschien geen onderdeel van de Tweede Kamer, maar we zouden we ons groeiende gevoel van machteloosheid en angst toch heel graag in de volksvertegenwoordiging terugzien. Dit (zoals wij […]

Lees meer