Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: BLOED OP HET GRAS


18-11-2022

’Niet met het leven van anderen spelen en genieten’

Het is een moeilijke keuze als je weet wat voor verschrikkelijke omstandigheden de arbeiders van de voetbalstadions in Qatar moeten ondergaan. Of hoe de Qatarese autoriteiten willekeurig LGBTQIA+-personen oppakken, zelfs als ze andere nationaliteiten hebben. Dit staat haaks op de belofte van de overheid dat LGBTQIA+-personen welkom zouden zijn bij het aanstaande WK-mannenvoetbal  (https://www.out.tv/nieuws/hrw-qatar-pakt-willekeurig-lgbt-ers-op-ook-sprake-van-seksuele-mishandeling/?acceptCookies=6376955abe379). Er kleeft bloed aan de stenen van de stadions waarin de wedstrijden van het komende WK worden gespeeld.

Het is een moeilijke tijd, als je hoort dat de medailles die bij het WK zullen worden uitgereikt een donkere andere kant kennen. Erger dan dat, deze keer weten we dat in de toekomst zal worden gesproken over het vergoten bloed en de verbrande toekomst van vele gezinnen van arbeidsmigranten die zijn gestorven en uitgebuit voor de bouw van de stadions. Duizenden mensen die veel te lange uren moesten maken en geen fatsoenlijke salarissen kregen, of geen tijdige medisch hulp kregen als ze ziek waren. LGBTQIA+-personen die ter dood werden veroordeeld alleen maar vanwege hun geaardheid. Het doet pijn; je zou verwachten dat een “schone sportorganisatie” als de FIFA er alles aan doet om de basisgedachte van sport hoog te houden: respect, vriendschap en vrede.

Nu anno 2022 staat de voetbalminnende wereld voor een dilemma: ga ik kijken of niet?

Uit het onderzoek van het Tv-programma Een Vandaag (15 nov; https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-15-11-2022/) over het WK in Qatar blijkt dat ook Nederlanders dit dilemma voelen.

Mag een supermarkt (hallo JUMBO!) winst maken over de ruggen van (omgekomen) arbeiders en hun producten en gratis merchandising voor de laagst mogelijke prijs slijten aan de naar geluk zoekende en naar een titel hunkerende Nederlandse voetbalfans?

BIJ1 vindt dat alle arbeiders in Qatar een volwaardig arbeidscontract met zorgverzekering, normale werktijden en een gelijkwaardig salaris verdienen. Er zou geen winst meer mogen worden gemaakt over de ruggen van deze arbeiders. Dit zou NU moeten gebeuren. We moeten niet decennia later erachter komen dat we excuses moeten aanbieden als blijkt dat duizenden mensen gestorven zijn en wij erbij stonden en niets deden. Wij roepen iedereen op niet naar het WK te kijken.

Het WK zal sportiviteit als basis moeten hebben en niet een vreselijk voorbeeld zijn hoe het grote geld en corruptie de liefde voor het voetbal verstikt.


Gerelateerde artikelen

Staphorst KOZP-demonstratie 19-11-2022

Verslag van de KOZP-demonstratie in Staphorst, 19-11-2022geschreven door een van de leden van onze afdeling We verzamelden op een veilige plek in Zwolle, om daar een colonne voertuigen samen te stellen die onder politiebegeleiding naar Staphorst zou gaan. De samengestelde colonne bestond uiteindelijk uit een touringcar, een stuk of vier negenpersoons busjes en een stuk […]

Lees meer

BLOG: de WMO (longread)

Een lid van onze afdeling en ervaringsdeskundige schreef vanuit diens ervaring met de WMO in de gemeente Nijmegen. WMO De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO, regelt hoe de overheid hulp biedt aan mensen die in het dagelijks leven ondersteuning nodig hebben, denk bijvoorbeeld aan hulp in de huishouding (zoals schoonmaakhulp, boodschappenhulp, maaltijdservice), hulp bij administratie (leren […]

Lees meer

BLOG: Women’s Lives Matter

Dit stuk is geschreven door een lid van onze afdeling, een politieke vluchteling uit Iran. Deze persoon nodigt iedereen uit om solidariteit te tonen met de protesten in Iran door bijvoorbeeld het gebruik van een hashtag bij berichten op social media. Een 22-jarig meisje, Mahsa Amini, gaat met haar broer een dagje uit naar Teheran. […]

Lees meer