Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: 4 mei sta ik stil bij…


04-05-2022

Herdenken is iets wat mensen vaak doen. Voor geliefden die er niet meer zijn, vrienden die plotseling uit ons leven zijn verdwenen, of onze ouders die deze wereld aan ons hebben nagelaten.

Of als vluchteling uit Oekraïne denk je aan je huis dat in een oorlogssituatie is achtergelaten en bezorgd kijk je op je smartphone en je weet niet wat er met je buren, buurt of mensen uit de straat verderop gebeurt.

Als (politieke) vluchteling uit het Midden-Oosten die een dictator in eigen land heeft; opeens hoor je dat een paar kameraden geëxecuteerd zijn en je moet vluchten omdat je naam op een zwarte lijst staat.

Misschien denk je als jongere: als de slavernij er niet was geweest, als Hitler er niet was geweest,  hoef ik ook niet op 4 mei herinnerd te worden aan zoveel gruwelen in de geschiedenis.

Wellicht weet je niet precies waar de 4de mei nu voor staat? Wat maakt deze datum nou zo speciaal? Wat 4 mei bijzonder historisch maakt en waardoor het speciale aandacht verdient, is dat Hitler, zijn aanhangers en een groep meelopers Joden doelbewust van de aardbol wilden wissen. 

Dit was een cruciaal gewelddadig knelpunt waarvan ieder weldenkend mens vindt dat het nooit zou mogen gebeuren. Niet in Europa en nergens anders. Denk daarom elke 4 mei, er zijn geen garanties voor goede en slechte mensen. Ieder mens heeft goede en slechte kanten. 

Wij kunnen onszelf als individu een belofte doen: ieder mens is uniek. Ik beloof mezelf dat ik nooit iemand zal discrimineren/uitsluiten of zal pesten want IK ben net zo anders als alle anderen.

Laten we elk jaar na de 2 minuten stilte elkaar in het oor fluisteren:  “Beoordeel iemand niet op zijn geloof maar op zijn daden.”


Gerelateerde artikelen

Staphorst KOZP-demonstratie 19-11-2022

Verslag van de KOZP-demonstratie in Staphorst, 19-11-2022geschreven door een van de leden van onze afdeling We verzamelden op een veilige plek in Zwolle, om daar een colonne voertuigen samen te stellen die onder politiebegeleiding naar Staphorst zou gaan. De samengestelde colonne bestond uiteindelijk uit een touringcar, een stuk of vier negenpersoons busjes en een stuk […]

Lees meer

BLOG: BLOED OP HET GRAS

’Niet met het leven van anderen spelen en genieten’ Het is een moeilijke keuze als je weet wat voor verschrikkelijke omstandigheden de arbeiders van de voetbalstadions in Qatar moeten ondergaan. Of hoe de Qatarese autoriteiten willekeurig LGBTQIA+-personen oppakken, zelfs als ze andere nationaliteiten hebben. Dit staat haaks op de belofte van de overheid dat LGBTQIA+-personen […]

Lees meer

BLOG: de WMO (longread)

Een lid van onze afdeling en ervaringsdeskundige schreef vanuit diens ervaring met de WMO in de gemeente Nijmegen. WMO De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO, regelt hoe de overheid hulp biedt aan mensen die in het dagelijks leven ondersteuning nodig hebben, denk bijvoorbeeld aan hulp in de huishouding (zoals schoonmaakhulp, boodschappenhulp, maaltijdservice), hulp bij administratie (leren […]

Lees meer