Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: 4 mei sta ik stil bij…


04-05-2022

Herdenken is iets wat mensen vaak doen. Voor geliefden die er niet meer zijn, vrienden die plotseling uit ons leven zijn verdwenen, of onze ouders die deze wereld aan ons hebben nagelaten.

Of als vluchteling uit Oekraïne denk je aan je huis dat in een oorlogssituatie is achtergelaten en bezorgd kijk je op je smartphone en je weet niet wat er met je buren, buurt of mensen uit de straat verderop gebeurt.

Als (politieke) vluchteling uit het Midden-Oosten die een dictator in eigen land heeft; opeens hoor je dat een paar kameraden geëxecuteerd zijn en je moet vluchten omdat je naam op een zwarte lijst staat.

Misschien denk je als jongere: als de slavernij er niet was geweest, als Hitler er niet was geweest,  hoef ik ook niet op 4 mei herinnerd te worden aan zoveel gruwelen in de geschiedenis.

Wellicht weet je niet precies waar de 4de mei nu voor staat? Wat maakt deze datum nou zo speciaal? Wat 4 mei bijzonder historisch maakt en waardoor het speciale aandacht verdient, is dat Hitler, zijn aanhangers en een groep meelopers Joden doelbewust van de aardbol wilden wissen. 

Dit was een cruciaal gewelddadig knelpunt waarvan ieder weldenkend mens vindt dat het nooit zou mogen gebeuren. Niet in Europa en nergens anders. Denk daarom elke 4 mei, er zijn geen garanties voor goede en slechte mensen. Ieder mens heeft goede en slechte kanten. 

Wij kunnen onszelf als individu een belofte doen: ieder mens is uniek. Ik beloof mezelf dat ik nooit iemand zal discrimineren/uitsluiten of zal pesten want IK ben net zo anders als alle anderen.

Laten we elk jaar na de 2 minuten stilte elkaar in het oor fluisteren:  “Beoordeel iemand niet op zijn geloof maar op zijn daden.”


Gerelateerde artikelen

Arnhem-Nijmegen BIJ1 kiest nieuwe bestuursleden

PERSBERICHT Gisteren, 26 augustus 2023, heeft Arnhem-Nijmegen BIJ1, een lokale afdeling van de landelijke partij BIJ1, nieuwe aanvullende bestuursleden gekozen. Op een hybride Algemene Ledenvergadering (zowel fysiek als digitaal bij te wonen) in Arnhem werden Cynthia van Verseveld, Angie Leysner en Bas Holtzer gekozen als nieuwe bestuursleden. Zij zullen samen met de al eerder gekozen […]

Lees meer
Foto van het gemeentehuis van Arnhem.

BLOG: Arnhem slaat een flater

In de Arnhemse gemeenteraad werd gisteravond (5 juli 2023) gesproken over een voorstel om de kosten te vergoeden die mensen moeten maken wanneer zij wegens zwaarwegende redenen hun geslacht en/of naam aanpassen. Met name is dit bedoeld voor trans mensen die hun genderregistratie (en eventueel naam) willen aanpassen, en voor nabestaanden van tot slaaf gemaakten […]

Lees meer

BLOG: De LVV is een gifbokaal

Vanavond (woensdag 5 juli 2023) sprak de Nijmeegse gemeenteraad over de LVV, de Landelijke Vreemdelingenvoorziening. Dit is een landelijke regeling die de gemeentelijke bed-bad-brood-voorzieningen moet gaan vervangen. Maar wat is het nou echt? Wanneer vluchtelingen aankomen in Nederland en asiel aanvragen, krijgen zij een verblijfplek geregeld door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), in een Asielzoekerscentrum […]

Lees meer