Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: 4 mei sta ik stil bij…


04-05-2022

Herdenken is iets wat mensen vaak doen. Voor geliefden die er niet meer zijn, vrienden die plotseling uit ons leven zijn verdwenen, of onze ouders die deze wereld aan ons hebben nagelaten.

Of als vluchteling uit Oekraïne denk je aan je huis dat in een oorlogssituatie is achtergelaten en bezorgd kijk je op je smartphone en je weet niet wat er met je buren, buurt of mensen uit de straat verderop gebeurt.

Als (politieke) vluchteling uit het Midden-Oosten die een dictator in eigen land heeft; opeens hoor je dat een paar kameraden geëxecuteerd zijn en je moet vluchten omdat je naam op een zwarte lijst staat.

Misschien denk je als jongere: als de slavernij er niet was geweest, als Hitler er niet was geweest,  hoef ik ook niet op 4 mei herinnerd te worden aan zoveel gruwelen in de geschiedenis.

Wellicht weet je niet precies waar de 4de mei nu voor staat? Wat maakt deze datum nou zo speciaal? Wat 4 mei bijzonder historisch maakt en waardoor het speciale aandacht verdient, is dat Hitler, zijn aanhangers en een groep meelopers Joden doelbewust van de aardbol wilden wissen. 

Dit was een cruciaal gewelddadig knelpunt waarvan ieder weldenkend mens vindt dat het nooit zou mogen gebeuren. Niet in Europa en nergens anders. Denk daarom elke 4 mei, er zijn geen garanties voor goede en slechte mensen. Ieder mens heeft goede en slechte kanten. 

Wij kunnen onszelf als individu een belofte doen: ieder mens is uniek. Ik beloof mezelf dat ik nooit iemand zal discrimineren/uitsluiten of zal pesten want IK ben net zo anders als alle anderen.

Laten we elk jaar na de 2 minuten stilte elkaar in het oor fluisteren:  “Beoordeel iemand niet op zijn geloof maar op zijn daden.”


Gerelateerde artikelen

Een vrouw mert een zwart jacket en een vrouw met een groen jacket zoenen elkaar.

PRIDE 1969 – PRIDE 2023

Pride 1969 De Stonewall Inn in New York was een gay bar die eigendom was van de Genovese maffiafamilie. Voor homo’s, lesbiennes, trans mensen, drag queens en sekswerkers, velen van hen Zwart of van kleur, was het een van de weinige relatief veilige plekken om onder elkaar te zijn. De politie viel er regelmatig binnen, […]

Lees meer

BLOG: Internationale Vrouwendag

Een overdenking van een van onze leden over wat we nu moeten vieren op Internationale Vrouwendag. Zij is een politiek vluchtelinge uit Iran. Wil je weten waar discriminatie, onderdrukking, geweld begint? Moet je zien hoe huisartsen dagelijks te maken krijgen met vrouwen die toevallig van trap gevallen zijn. Of vrouwen die hun gezicht hebben “gestoten” […]

Lees meer

Door BIJ1 hertaald: de VVD Nijmegen over kraken

De VVD Nijmegen schrijft het volgende over kraken en de recente kraakacties in de stad:https://vvd-nijmegen.nl/nieuws/kraken-is-geen-recht-het-is-misdrijf-vvd-nijmegen Wij hertalen dit om duidelijk te maken waar onze opvattingen verschillen van die van de VVD Nijmegen. VVD-pamflet: Kraken is geen recht, het is een misdrijf! BIJ1 hertaalt: Kraken is in actie komen, er is een recht om te wonen! […]

Lees meer