Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: 4 mei sta ik stil bij…


04-05-2022

Herdenken is iets wat mensen vaak doen. Voor geliefden die er niet meer zijn, vrienden die plotseling uit ons leven zijn verdwenen, of onze ouders die deze wereld aan ons hebben nagelaten.

Of als vluchteling uit Oekraïne denk je aan je huis dat in een oorlogssituatie is achtergelaten en bezorgd kijk je op je smartphone en je weet niet wat er met je buren, buurt of mensen uit de straat verderop gebeurt.

Als (politieke) vluchteling uit het Midden-Oosten die een dictator in eigen land heeft; opeens hoor je dat een paar kameraden geëxecuteerd zijn en je moet vluchten omdat je naam op een zwarte lijst staat.

Misschien denk je als jongere: als de slavernij er niet was geweest, als Hitler er niet was geweest,  hoef ik ook niet op 4 mei herinnerd te worden aan zoveel gruwelen in de geschiedenis.

Wellicht weet je niet precies waar de 4de mei nu voor staat? Wat maakt deze datum nou zo speciaal? Wat 4 mei bijzonder historisch maakt en waardoor het speciale aandacht verdient, is dat Hitler, zijn aanhangers en een groep meelopers Joden doelbewust van de aardbol wilden wissen. 

Dit was een cruciaal gewelddadig knelpunt waarvan ieder weldenkend mens vindt dat het nooit zou mogen gebeuren. Niet in Europa en nergens anders. Denk daarom elke 4 mei, er zijn geen garanties voor goede en slechte mensen. Ieder mens heeft goede en slechte kanten. 

Wij kunnen onszelf als individu een belofte doen: ieder mens is uniek. Ik beloof mezelf dat ik nooit iemand zal discrimineren/uitsluiten of zal pesten want IK ben net zo anders als alle anderen.

Laten we elk jaar na de 2 minuten stilte elkaar in het oor fluisteren:  “Beoordeel iemand niet op zijn geloof maar op zijn daden.”


Gerelateerde artikelen

BLOG: Tijd voor nieuwe standaard op Wereldvluchtelingendag!

In 2020 kreeg het woord ‘Vluchteling’ weer eenzelfde betekenis voor mij, u, hij/zij/hen/hun. Het leek alsof we na de opkomst van de BLM-beweging op de goede weg waren. We konden in de ogen van vluchtelingen kijken en hun pijn en verwachtingen delen. Misschien heeft corona ook een handje geholpen. Dat de tijd stil stond, iedereen […]

Lees meer

VACATURE: SELECTIECOMMISSIE

BIJ1 Arnhem-Nijmegen is op zoek naar leden voor de SELECTIECOMMISSIE! Als selectiecommissie beoordeel je binnengekomen sollicitaties voor nieuwe bestuursleden, voer je sollicitatiegesprekken en stel je kandidaten voor aan de ledenvergadering. > Wat we van je verwachten als selectiecommissie lid: Je wilt bijdragen aan het samenstellen van het afdelingsbestuur A-N. Je hebt mensenkennis en sterke sociale […]

Lees meer

VACATURE: BESTUURSLID

BIJ1 Arnhem-Nijmegen is op zoek naar BESTUURSLEDEN! Een afdelingsbestuur is het bestuur van een lokale afdeling van BIJ1. Het afdelingsbestuur is een uitvoerend bestuur. Dit betekent dat er nauwelijks afstand zit tussen het afdelingsbestuur en de leden in het betreffende afdelingsgebied. De communicatie is dan ookheel direct. Het afdelingsbestuur heeft als taak om de zichtbaarheid […]

Lees meer