Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Het privilege van Martin Bossenbroek


22-10-2024

OK, boomer! In zijn pamflet ‘Kolonialisme! De vloek van de geschiedenis’ laat Martin Bossenbroek zich kennen als een echte Nederlander. ‘Geen kwaad woord hierover!’

Privilege is ongrijpbaar. Als je bent opgegroeid waar jouw kenmerken als natuurlijk en normaal worden gezien, merk je daar niets van. Nooit zijn ze onderwerp van gesprek of een drempel in je leven. Jouw wereld is de maatstaf.

Nederland is ingericht voor witte, gezonde, heteroseksuele mannen. Zij worden gepamperd en krijgen alle aandacht. Uitleggen dat dat privilege is, levert onbegrip en weerstand op. Pas als een witte man in een rolstoel komt, werkloos raakt of opgenomen in de GGZ, weet hij wat het is om het kwijt te zijn. Dan is de wereld opeens anders: ongeïnteresseerd, vijandig en vol drempels en dichte deuren.

Historicus Martin Bossenbroek is zo’n witte Nederlander. En hij neemt het op voor de Nederlander die het moeilijk heeft met onze koloniale geschiedenis en slavernij. Niet met de geschiedenis per se, maar de excuses en herstelbetalingen. Die moeten zo snel mogelijk stoppen.

Joandi Hartendorp onderzocht Nederlands daderschap tijdens de Holocaust en de slavernij. Ze merkte dat wij voor alles een smoesje hebben (‘Toen was het heel normaal’) en het beeld in stand willen houden dat Nederland oké is. We praten vooral over onszelf, terwijl we de slachtoffers verantwoordelijk houden voor hun eigen ondergang.

Wij Nederlanders vinden het onverdraagbaar om onszelf als daders te zien. We weten best dat wij in het verleden de meest verschrikkelijke dingen hebben gedaan. We hadden een hoofdrol in de transatlantische slavernij, hebben landen veroverd, leeggeplunderd en de plaatselijke bevolking uitgemoord (en zijn daar heel rijk van geworden) en waren ook in de 2e WO níet oké.

Bossenbroek heeft als Nederlander een groot probleem met westers kolonialisme één grote genocide te noemen. 1e smoesje: ‘Dan ben je blind voor het feit dat kolonialisme van alle tijden en continenten is.’ Nee, zo’n negatieve kijk is kwalijk, vindt onze ‘neutrale’ historicus. 2e smoesje: ‘We staren ons blind op het aandeel van Nederland in alle ellende die er ooit geweest is, en dat leidt alleen maar tot polarisering.’ Juist.

En geen aandacht voor de slachtoffers. ‘Slavernij: dat zijn allemaal misstanden uit het verleden. Ja, je moet dat zo goed mogelijk in kaart brengen en onderkennen – maar daarna moet je eroverheen stappen.’

Wat voor witte mensen lang geleden is, is voor mensen van kleur recent en actueel. ‘Als we het hebben over tot slaaf gemaakte mensen, dan hebben we het over de oma van mijn moeder. Dat is niet heel lang geleden. Wij praten nog over haar. Zij is onderdeel van onze familiegeschiedenis,’ zei Sylvana Simons in de Kamer tegen Rutte in 2021.

Over het verleden stappen is bij uitstek een privilege dat witte mensen zich kunnen veroorloven. Mensen van kleur leven nog iedere dag met de gevolgen van ons slavernijverleden.

Martin Bossenbroek: een echte Nederlander. Zijn wereld is de maatstaf.

Foto: Marcio Skull


Gerelateerde artikelen

Speel mee met “Raad de Straat”!

Wees aanwezig bij de kick-off “Gezichten straatnamen 024” Nijmegen heeft ongeveer 6000 straatnamen. Een aantal daarvan verwijst naar het koloniale en slavernijverleden van Nederland. Speel het spannende spel “Raad de Straat” en wordt verrast door nieuwe gezichten en onbekende verhalen uit die tijd. Maak vervolgens kennis met de mensen achter een nieuw initiatief voor Nijmegen: […]

Lees meer
Visual van Arnhem-Nijmegen BIJ1 en PSR Arnhem-Nijmegen voor een activiteit op 8 maart, Internationale Vrouwendag.

Internationale Vrouwendag 2025

De vrouwenbeweging kent vele helden, zowel bekende als onbekende, zowel in het verleden alsook vandaag de dag. Denk aan Mary Wollstonecraft, Rosa Luxemburg, Aletta Jacobs, Wilhelmina Drucker, Suze Groeneweg, Johanna Westerdijk, Rosa Manus, Joke Smit, Simone de Beauvoir en Betty Friedan. En ook hedendaagse namen zoals Malala Yousafzai, Gloria Wekker en Chimamanda Ngozi Adichie. Daarnaast […]

Lees meer

Hind Rajab (2018-2024)

Vandaag werd in Nijmegen bij het beeld van Mariken van Nimwegen een spontane herdenking gehouden. Een herdenking voor Hind Rajab. Het Palestijnse meisje dat precies een jaar geleden werd vermoord door het Israëlische leger. De auto waarin zij zat met enkele van haar familieleden werd doorzeefd met in totaal 335 kogels. Alle inzittenden kwamen om. […]

Lees meer