Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BLOG: Internationale Vrouwendag


08-03-2023

Een overdenking van een van onze leden over wat we nu moeten vieren op Internationale Vrouwendag. Zij is een politiek vluchtelinge uit Iran.


Wil je weten waar discriminatie, onderdrukking, geweld begint?

Moet je zien hoe huisartsen dagelijks te maken krijgen met vrouwen die toevallig van trap gevallen zijn. Of vrouwen die hun gezicht hebben “gestoten” tegen een muur. Het zichtbare resultaat is veel blauwe plekken.

“45% van alle vrouwen maakte ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee.
Bijna driekwart (73%) is ooit seksueel geïntimideerd.
Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht.”

https://atria.nl/nieuws-publicaties/geweld-tegen-vrouwen/geweld-tegen-vrouwen-feiten-en-cijfers/

Als we het over 8 maart hebben, verwacht je niet dat er in een modern land veel aan te kaarten is. Maar helaas zijn we nog niet zo ver. Als het taboe over huishoudelijk geweld niet doorbroken wordt tekenen we onwetend allemaal voor al het grensoverschrijdend gedrag. Als misbruik van een ander, thuis of in de maatschappij, welig blijft rondgaan dan hebben we met zijn allen getekend voor het steeds meer binnendringen van de wet in onze huizen, stegen, wijken, steden en land. Niet voor niets is gezegd dat geweld vaak wordt doorgegeven: vader slaat moeder, moeder slaat oudste kind, en daarna verplaatst dit geweld zich naar kinderen onderling. Het heeft niet te maken met IQ of studieniveau.

We hadden Pim Fortuin de leider van de partij LPF met rechtse opvattingen. Hij werd geconfronteerd met een scherpe vraag van een politiek journalist, maar zijn antwoord was: ‘ga toch naar huis, koken!’
https://www.trouw.nl/nieuws/vrouw-en-fortuyn~bb5f1e9e/.

Terwijl dezelfde Fortuin zegt: een cultuur waar vrouwen op afstand achter de man aanlopen, dat is een achterlijke cultuur. Verrassend is de link tussen beide gedachten en gezegden van hem. Hij wilde zichzelf modern noemen terwijl hij het niet was. Hij wilde zichzelf geen racist noemen, terwijl hij het was.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/nbna06032002_005

Het is passend om hier een citaat lezen van de Wikipediapagina Feminisme in Nederland:

“Er was kritiek op het feit dat Nederland een beleid had ontwikkeld dat gericht was op het benadrukken van het vermeende verschil tussen ‘bevrijde’ etnisch Nederlandse vrouwen en ‘onderdrukte’ allochtone vrouwen*, waardoor een discriminerende tweedeling van ‘wij versus zij’ ontstond. De CEDAW-commissie verklaarde “de commissie blijft bezorgd over de hardnekkigheid van stereotypen over genderrollen, in het bijzonder over immigranten en migrantenvrouwen en -mannen, die beiden worden afgeschilderd als achterlijk en met traditionele opvattingen over vrouwen, waarbij ze hun het recht ontzeggen tot volledige ontwikkeling.”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Feminisme_in_Nederland


Meer aandacht

Nu na zes jaar na MeToo-beweging zien we hoe groot de wereldwijde aandacht voor seksueel misbruik is. Opeens merk je de angst bij jonge mannen: ‘het kan niet waar zijn.’ Het aantal gemelde gevallen veroorzaakte genoeg shock om te geloven en tegelijk om te ontkennen: ‘Het kan ook een truc van vrouwen zijn.’ Persoonlijke ervaringen kunnen beter beoordeeld worden door deskundigen. Vrouwenemancipatie is niet een zaak van alleen zijzelf.

Want iedereen begrijpt dat als vrouwen aan het werk gaan, mannen plaats moeten maken voor ze. Plek maken voor anderen is nooit echt vrijwillig gegaan. Denk maar aan een sollicitatie: wie heeft er meer kans: man of vrouw? Wit of zwart? Zo kom je ook op het onderwerp dubbele discriminatie.

Als vrouwen al die jaren niet gevochten hadden, zouden vrouwen nog steeds achter het aanrecht staan. Maar nu de vrouwen opstaan laten zij aan iedereen zien hoeveel kracht er in die 50% van de bevolking bevolking zit. Het geweld tegen vrouwen was al afschuwelijk. Maar nu in Iran, dankzij ondersteuning van de LGBTIQA+-community en moderne heteromanen en solidariteit vanuit alle culturen, is er deze keer zo’n brede weerstand dat vrouwen zonder hijab naar buiten gaan.

Deze foto is van een voorbeeld van solidariteit in Iran. Terwijl macho zijn de norm was. Nu is feminist zijn het nieuwe normaal geworden. Omdat ieders vrijheid zit in gemeenschappelijke vrijheid.

Niet hun maar ónze strijd

Maar dit principe geldt ook voor Nederland: we kunnen solidair zijn, elkaar steunen, totdat democratie niet beperkt wordt tot 1 groep.

BIJ1 wil ijveren voor rechtvaardige wetten op alle gebieden. Aan de andere kant beseft BIJ1 dat het niet afhankelijk moet zijn van wetten. Wij als mens zullen moeten zien ‘waar is mijn grens en waar ligt de grens van een ander.’ Hieronder verstaan we eigenlijk vrouwenemancipatie én mannenemancipatie. Mannen zijn niet alleen maar stoer. Mannen voeden ook op met emotie en liefde. Mannen knuffelen hun kinderen ook. De taak van opvoeden is niet alleen voor de vrouw.

Meisjes in Iran staan op tegen ongelijkheid. Je zag allerlei vrouwen in verschillende landen hun haar knippen in solidariteit met ze. Waarom? Waarom staan LGBTQIA’ers, andere minderheden en zelfs jongeren die feminisme zeggen te haten achter deze meiden? Omdat de meeste nu begrijpen dat het feminisme niet betekend ‘tegen mannen zijn’ maar wel ‘gelijkwaardigheid.’ Om te zijn, wie ze zijn, ‘EEN HUMAN’. Een autonoom iemand is niet het verlengsnoer van de vader, broer, zoon of partner. Vrijheid kan niet eenzijdig en eeuwig bestaan. Omdat iedereen eigen idealen heeft zoals we in de slogan “Zan, Zhian, Azadi” (‘Vrouw, leven, freedom’) konden zien. Jarenlang is er gezegd dat feminisme betekent “tegen de man” maar door het opstaan van ‘Vrouw, leven, freedom’-beweging denkt nu de meerderheid van de jongeren daar heel anders over. Omdat ze zien hoe ze nu naar elkaar gegroeid zijn. Ze zingen samen “VOOR (voor Nan, Land, Geluk en voor Vrouw, Leven, Vrijheid”


Vrijheid is niet vanzelfsprekend, het kan altijd door foute politiek verloren gaan. In Iran ontstond binnen drie weken na de opstand in 1979 een meningsverschil tussen linkse partijen en vergaten ze het ondersteunen van vrouwendemonstraties. En in Afghanistan met de politieke uitruil tussen de USA en de Taliban wordt 50% van bevolking ontzien als vergeten HUMAN.

“Eén op de drie mannen voorzichtiger met seksueel getinte opmerkingen: ‘Alles kan tegen je gebruikt worden’.”
In de presentatie van Een Vandaag was 45% manen vinden we doorgeschoten en ze durven niet. Er is meer bewustwording en begrip, maar er is veel kritiek op debat over, Charlotte Nijs van EenVandaag 21-01-2023 (0-12 min.)
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-21-01-2023/


Als wij met zijn allen gaan we onbegrensd doen waar we zin in hebben, hebben we geen democratie meer. Dan gaan we terug naar de steentijd waar alleen brute kracht overheerst en de meest geniepige wint.  

Onze mannen vinden zichzelf modern als ze bekende kledingmerken dragen en dure merkhorloges en schoenen hebben, of als ze hun haar geverfd hebben. Maar dat past bij jaren ‘70-‘90. Terwijl je nu juist een moderne cultuur kunt herkennen aan een gesprek over Me Too of over grensoverschrijdend gedrag. Dan klagen ze dat de discussie doorgeschoten is en ze zichzelf ongemakkelijk voelen. Maar ze vergeten de essentie van hele discussie: het is juist de bedoeling om je ongemakkelijk voelen. Even zichzelf in andermens schoenen plaatsen. Als je iemand leuk vindt ga je toch juist je gedachten uitspreken voordat je mensen ermee misschien onaangenaam verrast? Een paar vragen stellen en als je geen duidelijke signalen krijgt meer direct vragen: Hoe denk je hierover? Bij het eerste ongemakkelijke gevoel of een zachte “Nee”, direct stoppen! Zo simpel is dat.

Gentleman zijn in 2023 is niet beperkt tot deuren openen voor vrouwen en charmant naar voren buigen. Gentleman zijn is juist gunnen dat anderen hun talenten ontwikkelen en zelf beslissen met wie ze om gaan. Juist de ruimte geven tot ze NEE kunnen zeggen. Ruimte geven zodat zij voor hun rechten kunnen opkomen. De jaren ‘50, ‘60, ‘70 tot 2020 waren de blinde jaren wat betreft discriminatie. Als de ogen eenmaal geopend zijn en zien mooie natuur dan ogen accepteren niet ontzien de vrijheid.

Als we een terugblik doen op de media, TV en kranten zien we dat het positieve jaren geweest in cultuur sinds 2020. Omdat als we die laatste 25 maanden vergelijken met laatste 20 jaar, we zien dat er veel meer over grensoverschrijdend gedrag wordt gesproken met elkaar dan daarvoor. En natuurlijk ga je je ongemakkelijk voelen. Het is juist de bedoeling om niet alleen naar je eigen stem te luisteren, om eerder benieuwd te zijn wat de ander toe staat. Precies dat ongemakkelijke gevoel was er altijd al bij een ander. Jij merkte het alleen niet. Wees blij dat je toch kan merken hoe het voelt als je je ongemakkelijk voelt. Het mooie aan het debat of gesprek over dit onderwerp is dat nu iedereen ziet hoe lelijk het gezicht van “oneerlijkheid” is. 

Wat vrouwen de norm vinden en wat mannen de norm vinden. In het algemeen hoeveel hadden we woorden in krant over ‘grensoverschrijdend gedrag’?  Hoeveel staat er nu in de kranten? Dit wijst erop dat iedereen begrijpt dat er grenzen zijn voor mensen (lichamelijk of geestelijk) waar je niet zomaar brutaal/wild mag aankomen. De laatste 10 jaar komt er door sociale media meer informatie en maatschappelijke gesprekken komen daardoor op gang. Zo maken we samen ontwikkelingen door op het gebied van sociale rechtvaardigheid en humane waardigheden.

Individuele vrijheid is afhankelijk van het waarderen van de vrijheid van de ander. Omdat niemand zich vrij kan voelen in een massa waarin iedereen zich aan zijn eigen regels houdt. De sleutel tot individuele vrijheid is afhankelijk/gebonden aan solidariteit. Maar collectieve vrijheid zal moeten afhangen van het antwoord op discriminatiekwesties. Vrijheid hangt af van onze solidariteit. We kunnen vanuit elkaars perspectief kijken of we het op hoofdlijnen niet eens zijn. Dan kunnen we elkaar pijn doen. Wat een wet zal bepalen of niet.

Nu het weer tijd is om te kiezen, waar je ook woont, kan jouw stem bepalen hoe veel belangrijke positieve en negatieve effecten kan hebben. In ons leven, als persoon, de natuur of kansengelijkheid. Stem tegen fascisme, racisme en seksisme. Die kunnen nooit jouw wensen vervullen! Voor een betere toekomst van ons allen BIJ1.



Meer lezen…

https://www.roosvonkblog.nl/macht-en-seks-tvoh/

Gerelateerde artikelen

Wet of geen wet…

Op 23 oktober schreven de JOVD’ers Luca Stalpers en Boaz Hoes een opiniestuk dat ze inzonden naar de Gelderlander: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/nijmeegs-jantien-laat-het-kraken-voor-gezien~a8986a4b “Het is zonde dat het collectief zich naast de demonstratie ook met kraken bezighoudt,” schreven leden van JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Het collectief heet “Krakerscollectief JAN10″… Die naam suggereert toch overduidelijk wat hun […]

Lees meer

Het privilege van Martin Bossenbroek

OK, boomer! In zijn pamflet ‘Kolonialisme! De vloek van de geschiedenis’ laat Martin Bossenbroek zich kennen als een echte Nederlander. ‘Geen kwaad woord hierover!’ Privilege is ongrijpbaar. Als je bent opgegroeid waar jouw kenmerken als natuurlijk en normaal worden gezien, merk je daar niets van. Nooit zijn ze onderwerp van gesprek of een drempel in […]

Lees meer
Foto van Mousa, een vluchteling uit het AZC Nijmegen Lent en een begeleidster van MiGreat die aan de inspreektafel zitten van de gemeenteraad Nijmegen in de Raadzaal in het gemeentehuis. Mousa leest voor vanaf zijn mobiel.

18 september 2024 – Mousa from Nijmegen Lent AZC

The Netherlands does not have a refugee crisis. Some Dutch media might claim that we do. And this soundbite gets regurgitated over and over again. But this is a political/social issue largely unsolved because of fear, racism and selfishness. The people who are actually impacted almost never get a say. Tonight (18-09-2024) we saw a […]

Lees meer