’Niet met het leven van anderen spelen en genieten’

Het is een moeilijke keuze als je weet wat voor verschrikkelijke omstandigheden de arbeiders van de voetbalstadions in Qatar moeten ondergaan. Of hoe de Qatarese autoriteiten willekeurig LGBTQIA+-personen oppakken, zelfs als ze andere nationaliteiten hebben. Dit staat haaks op de belofte van de overheid dat LGBTQIA+-personen welkom zouden zijn bij het aanstaande WK-mannenvoetbal (https://www.out.tv/nieuws/hrw-qatar-pakt-willekeurig-lgbt-ers-op-ook-sprake-van-seksuele-mishandeling/?acceptCookies=6376955abe379). Er kleeft bloed aan de stenen van de stadions waarin de wedstrijden van het komende WK worden gespeeld.
Het is een moeilijke tijd, als je hoort dat de medailles die bij het WK zullen worden uitgereikt een donkere andere kant kennen. Erger dan dat, deze keer weten we dat in de toekomst zal worden gesproken over het vergoten bloed en de verbrande toekomst van vele gezinnen van arbeidsmigranten die zijn gestorven en uitgebuit voor de bouw van de stadions. Duizenden mensen die veel te lange uren moesten maken en geen fatsoenlijke salarissen kregen, of geen tijdige medisch hulp kregen als ze ziek waren. LGBTQIA+-personen die ter dood werden veroordeeld alleen maar vanwege hun geaardheid. Het doet pijn; je zou verwachten dat een “schone sportorganisatie” als de FIFA er alles aan doet om de basisgedachte van sport hoog te houden: respect, vriendschap en vrede.
Nu anno 2022 staat de voetbalminnende wereld voor een dilemma: ga ik kijken of niet?
Uit het onderzoek van het Tv-programma Een Vandaag (15 nov; https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-15-11-2022/) over het WK in Qatar blijkt dat ook Nederlanders dit dilemma voelen.


Mag een supermarkt (hallo JUMBO!) winst maken over de ruggen van (omgekomen) arbeiders en hun producten en gratis merchandising voor de laagst mogelijke prijs slijten aan de naar geluk zoekende en naar een titel hunkerende Nederlandse voetbalfans?
BIJ1 vindt dat alle arbeiders in Qatar een volwaardig arbeidscontract met zorgverzekering, normale werktijden en een gelijkwaardig salaris verdienen. Er zou geen winst meer mogen worden gemaakt over de ruggen van deze arbeiders. Dit zou NU moeten gebeuren. We moeten niet decennia later erachter komen dat we excuses moeten aanbieden als blijkt dat duizenden mensen gestorven zijn en wij erbij stonden en niets deden. Wij roepen iedereen op niet naar het WK te kijken.
Het WK zal sportiviteit als basis moeten hebben en niet een vreselijk voorbeeld zijn hoe het grote geld en corruptie de liefde voor het voetbal verstikt.
Gerelateerde artikelen

Speel mee met “Raad de Straat”!
Wees aanwezig bij de kick-off “Gezichten straatnamen 024” Nijmegen heeft ongeveer 6000 straatnamen. Een aantal daarvan verwijst naar het koloniale en slavernijverleden van Nederland. Speel het spannende spel “Raad de Straat” en wordt verrast door nieuwe gezichten en onbekende verhalen uit die tijd. Maak vervolgens kennis met de mensen achter een nieuw initiatief voor Nijmegen: […]
Lees meer
Internationale Vrouwendag 2025
De vrouwenbeweging kent vele helden, zowel bekende als onbekende, zowel in het verleden alsook vandaag de dag. Denk aan Mary Wollstonecraft, Rosa Luxemburg, Aletta Jacobs, Wilhelmina Drucker, Suze Groeneweg, Johanna Westerdijk, Rosa Manus, Joke Smit, Simone de Beauvoir en Betty Friedan. En ook hedendaagse namen zoals Malala Yousafzai, Gloria Wekker en Chimamanda Ngozi Adichie. Daarnaast […]
Lees meer
Hind Rajab (2018-2024)
Vandaag werd in Nijmegen bij het beeld van Mariken van Nimwegen een spontane herdenking gehouden. Een herdenking voor Hind Rajab. Het Palestijnse meisje dat precies een jaar geleden werd vermoord door het Israëlische leger. De auto waarin zij zat met enkele van haar familieleden werd doorzeefd met in totaal 335 kogels. Alle inzittenden kwamen om. […]
Lees meer